Aardbeving Marokko: CARE is ter plaatse en doet wat nodig is

Op vrijdag 8 september rond middernacht lokale tijd trof een zware aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter de regio Al Haouz in Marokko. Bijna 3000 mensen zijn omgekomen. De intensieve reddingsoperaties, geleid door Marokkaanse leger- en reddingsteams, blijven onvermoeibaar doorgaan.

Een vrouw tussen het puin in Marrakesh na de aardbeving in Marokko. Foto: Fadel Senna/AFP via Getty Images

“Vele mensen in Marokko bevonden zich al in een kwetsbare situatie voordat deze aardbeving toesloeg. Mensen hebben binnen enkele seconden alles verloren”, aldus Deepmala Mahla, de vicepresident voor humanitaire zaken bij CARE.

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich in het Atlasgebergte, ongeveer 80 kilometer van de stad Marrakesh. Dit getroffen gebied huisvest ongeveer 1,8 miljoen mensen en is tevens het werkgebied van CARE in Marokko.

© AFP or licensors
Een vrouw tussen het puin na de aardbeving in Marokko. Foto: AFP

CARE is ter plaatse en verleent noodhulp aan overlevenden in de vorm van onder andere voedsel, onderdak en psychische hulp.

“Het was een angstaanjagende nacht voor ons allemaal in Marokko.”

Hlima Razkaoui, landendirecteur CARE Marokko

Deze aardbeving wordt beschouwd als de krachtigste in de regio rond Marrakesh in meer dan 120 jaar. De Marokkaanse zoek- en reddingsteams werken koortsachtig om mensen onder het puin vandaan te halen. Bijna 3000 levens zijn inmiddels verloren gegaan, en vele mensen verkeren in kritieke toestand.

“Het was een angstaanjagende nacht voor ons allemaal in Marokko. Honderden mensen slapen ‘s nachts op straat en liggen onder dekens in parken in het centrum van Marrakesh. Mensen zijn uitgeput en bang om naar huis te gaan vanwege het instortingsgevaar en de kans op naschokken. Afgezien van de fysieke verwoesting door deze enorme aardbeving, is de emotionele angst en verschrikking van wat mensen hebben meegemaakt met geen woorden te beschrijven”, zegt Hlima Razkaoui, landendirecteur van CARE Marokko.

Razkaoui vertelt verder: “CARE is al sinds 2008 aanwezig in de door de aardbeving getroffen gebieden van Marokko, en we werken nauw samen met de Marokkaanse autoriteiten om te reageren op de dringende en groeiende behoeften.”

De prioriteit van CARE is om te voorzien in eerste levensbehoeften zoals voedsel, veilige drinkwatervoorziening, noodonderdak en medische hulp aan getroffenen. Naarmate de situatie voortduurt, zal CARE haar aanpak aanpassen om ervoor te zorgen dat we tijdige, cultureel passende en gendergevoelige ondersteuning kunnen bieden aan gezinnen in nood. Mensen die zijn getroffen door de aardbeving hebben niet alleen fysiek geleden, maar ook emotioneel.

“We weten uit eerdere reacties op aardbevingen dat hoewel de onmiddellijke behoeften kritiek zijn, het herstel van dergelijke rampen maanden, zo niet jaren kan duren”, aldus Razkaoui.

CARE-medewerkers zijn ter plaatse in Marokko. Foto: Nadir Houboub/CARE Maroc

Wat doet CARE in Marokko?

CARE werkt al sinds 2008 in Marokko om mensen en gezinnen uit arme gemeenschappen te ondersteunen, zodat iedereen gelijke kansen krijgt op economisch gebied. Ons werk richt zich vooral op drie belangrijke gebieden: onderwijs, het versterken van economische positie en goed bestuur. CARE werkt op grote schaal in Al Haouz, een provincie die zwaar is getroffen door de recente aardbeving.

CARE is ter plaatse in het gebied dat getroffen is door de aardbeving. We bieden noodhulp in de vorm van onder andere voedsel, tenten, matrassen, dekens, sanitaire voorzieningen en psychische hulp.