Miljoenen vluchtelingen staan aan de start van barre winter

Vluchtelingen in Oekraïne, Afghanistan, Marokko, Gaza, Syrië, Turkije, Armenië en andere landen wereldwijd staan aan de start van een strenge winter. Mensen die al afschuwelijke verliezen en trauma’s hebben moeten doorstaan, krijgen nu ook nog eens te kampen met ijzel, vorst en sneeuw. En dat terwijl vele van hen in koude, kapotte tenten wonen.

 De 4-jarige Christine vluchtte samen met haar moeder van Oekraïne naar Polen. Foto: Adrienne Surprenant/MYOP

De winter komt op een verschrikkelijk tijdstip voor de slachtoffers van de talloze crises die zich momenteel in de wereld afspelen. Terwijl miljoenen mensen op de vlucht zijn voor conflict, klimaatgeweld, aardbevingen en andere rampen, is de wereldwijde financiering om hen bij te staan zwaar ontoereikend. Mensen die zich in noodsituaties bevinden en al moeite hadden om te overleven, krijgen nu ook nog eens te kampen met vorst, ijzel en sneeuw. En dat terwijl vele van hen in tenten wonen en niets hebben om zichzelf warm te houden.

“Mensen in de meest kwetsbare posities – vrouwen, kinderen en ouderen – lopen het grootste risico tijdens de wintermaanden.”

Deepmala Mahla, CARE’s Vice President van Humanitaire Zaken

“De winter zal de levens van mensen die al afschuwelijke verliezen en trauma’s hebben moeten verwerken nog verder verslechteren. Veel tenten en andere tijdelijke onderkomens zijn oud en vervallen, waardoor ze nauwelijks bescherming bieden tegen de weersomstandigheden. Talloze families hebben geen warme kleding, dekens of kachels om warm te blijven. Mensen in de meest kwetsbare posities – vrouwen, kinderen en ouderen – lopen het grootste risico tijdens de wintermaanden”, vertelt Deepmala Mahla, CARE’s Vice President van Humanitaire Zaken.

Sneeuw in Oekraïne, oorlog gaat door

Al anderhalf jaar lang leven mensen in Oekraïne in angst. In het door oorlog verscheurde land bereiden zij zich opnieuw voor op een strenge winter, die eraan komt terwijl meer dan 100 Oekraïense steden dagelijks het doelwit van beschietingen en bombardementen zijn.

“In samenwerking met andere ngo’s en overheidsinstanties werkt CARE Oekraïne dag en nacht om de toegang tot moeilijk bereikbare gebieden te verbeteren”, aldus Fabrice Martin, Landendirecteur van CARE Oekraïne. “Onze focus ligt op het verstrekken van essentiële middelen om te overleven, zoals thermisch ondergoed, gaskachels, warme dekens, kussens en brandstof. Tegelijkertijd rusten we de hulpdiensten die in deze regio’s actief zijn uit met de middelen die nodig zijn om hun werk goed uit te kunnen voeren.”

Oekraïense kinderen aan de grens met Georgië krijgen een CARE-pakket en wat snoep. Foto: Natia Nadirashvili/CARE Caucuses

IJskoude tenten in vluchtelingenkampen in Turkije en Syrië

Zena Ni Dhuinn Bhig, Assistent Landendirecteur van CARE Turkije: “De inwoners van de Turkse en Syrische gebieden die eerder dit jaar door aardbevingen getroffen werden, leven in barre omstandigheden. De aankomende winter vormt voor hen een extra uitdaging. Meer dan 150.000 huishoudens wonen in (gebrekkige) containerwoningen of vervallen tenten.”

“De temperaturen in de regio liggen onder het vriespunt, en al vroeg in de winter wordt sneeuw verwacht in verschillende provincies. Deze hebben dan ook prioriteit bij het verstrekken van noodhulp. CARE is actief in 11 van de zwaarst getroffen regio’s tussen Hatay en Gaziantep, en biedt daar onderdak en cash geld voor winterbenodigdheden. De behoefte aan hulp is enorm, en zal alleen maar verder toenemen zo lang er niet genoeg geld wordt vrijgemaakt”, aldus Ni Dhuinn Bhig

“De behoefte aan hulp is enorm, en zal alleen maar verder toenemen zo lang er niet genoeg geld wordt vrijgemaakt.”

Zena Ni Dhuinn Bhig, Assistent Landendirecteur van CARE Turkije

“Veel mensen in Syrië kunnen geen middelen betalen om warm te blijven”, vertelt Jolien Veldwijk, Landendirecteur van CARE Syrië. “De winter in het noordoosten van het land is ontzettend koud, met temperaturen onder 0°C. We kampen met enorme financieringstekorten. Het verstrekken van de meest essentiële middelen om de winter door te komen, zoals warme kleding en zeilen om tenten te isoleren, is daarom onze prioriteit. Maar de behoefte aan andere benodigdheden, zoals matrassen en dekens, blijft daarmee bestaan. Zeker omdat de meeste mensen geen brandstof kunnen betalen om hun tenten te verwarmen.”

© AEHMED DEEB

Een Turkse familie in Hatay warmt zich op tussen het puin van de aardbevingen eerder dit jaar. Foto: Grayscale Media

Onschuldige burgers slachtoffer van geweld in Gaza

Ook nu de winter aanbreekt, gaat het geweld dat zich sinds 7 oktober in Gaza en Israël afspeelt onverminderd door. Onschuldige burgers betalen de prijs, terwijl zij nauwelijks bereikt kunnen worden met humanitaire noodhulp. Verkleumde vluchtelingen hebben honger en dorst en kunnen nergens naartoe om te schuilen. Ziekenhuizen hebben de middelen niet om gewonden te helpen, laat staan om andere zieken te verzorgen.

“De situatie is verschrikkelijk. De bombardementen zijn erger dan ooit tevoren. Ik heb lang moeten zoeken naar een schuilplaats voor mijn familie. Het huis dat we uiteindelijk gevonden hebben, heeft geen ramen, vloer, toilet, elektriciteit of water. We hebben de open ramen afgeplakt met plastic zeilen. Mijn vrouw en kinderen hebben het koud en kunnen niet slapen door de onophoudelijke luchtaanvallen”, vertelt CARE-medewerker Saaed, die met zijn familie Khan Younis ontvluchtte en in een leegstaand vervallen huis in Rafah terechtkwam.

“Mijn vrouw en kinderen hebben het koud en kunnen niet slapen door de onophoudelijke luchtaanvallen.”

Saaed, CARE-medewerker

Ook CARE-medewerker Salwa verblijft in Rafah. Nadat zij Gaza-Stad ontvluchtte, kwam ze terecht in een voormalig zomerkamp, samen met 140 anderen: “Rafah is overspoeld door de duizenden mensen die Khan Younis zijn ontvlucht. Vele van hen slapen op straat omdat er niet genoeg opvangplekken zijn. We delen kleine kamers met tientallen mensen. Vandaag hadden we geen geld meer in huis, en ons eten raakt op. Ik heb daarom drie uur gelopen op zoek naar een werkende pinautomaat, en daar vervolgens nog uren in de rij gestaan. Toen ik eindelijk thuis kwam, heb ik eten gemaakt voor mijn kleinkinderen. Ik moest hout gebruiken omdat er geen elektriciteit is. Ik ben zo ontzettend moe, en iedereen om me heen is doodsbang.”

Vluchtelingenkamp Khan Younis, Gaza. Foto: Grayscale Media

Strenge winter voor vluchtelingen wereldwijd

Ook in andere regio’s steunt CARE mensen om de winter door te komen. In Marokko, waar een aardbeving in september bijna 3000 mensen doodde en 50.000 gebouwen verwoestte, wonen de meeste overlevenden in tijdelijke onderkomens, terwijl het op sommige plekken al vriest. In de getroffen gebieden verstrekt CARE winterpakketten met onder andere dekens, matrassen en slaapzakken, hygiënepakketten met onder andere zeep, shampoo, menstruatieproducten en toiletpapier, en reparatiematerialen voor tenten aan 1450 huishoudens.

Eerder dit jaar zorgde de toestroom van 104.000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach voor een complete overblasting van de beperkte middelen in Armenië. In samenwerking met lokale partners heeft CARE tot nu toe warme kleding en dekens uitgedeeld aan 500 mensen in noodopvang locaties. De rest van het jaar voorzien we nog eens 2000 mensen hiervan en leveren we voedselpakketten aan 500 mensen in nood. Hierbij stellen we vrouwen, kinderen en ouderen voorop. Daarnaast focust CARE zich op het veiliger maken van noodopvangplaatsen, waarbij we specifiek aandacht hebben voor vrouwen en meisjes.

Duizenden vluchtelingen uit Nagorno-Karabach stroomden eerder dit jaar Armenië binnen. Foto: CARE

Afghanistan is recent getroffen door meerdere crises, waaronder de aardbevingen in Herat die een enorme ravage aanrichtten. Meer dan 1480 mensen kwamen om, en nog eens 2100 andere raakten gewond. De aardbeving verwoestte meer dan 10.000 huizen in de provincie, en naar schatting hebben zo’n 114.000 mensen dringend behoefte aan noodhulp. CARE biedt winterhulp aan 30.415 mensen, onder wie voornamelijk vrouwen, kinderen en mensen met een beperking. Deze hulp bestaat onder andere uit warme kleding, dekens en cash geld.