‘Mama’ Carmela helpt 9000 gevluchte Venezolanen

Op slechts twee uur rijden van de Colombiaans-Ecuadioraanse grens woont ze: María Carmen Carcelén Carabalí. Liefkozend wordt ze ook wel ‘Mama’ Carmela genoemd.  Niet zo gek want Carmela heeft haar doornormale gezinswoning in de Chota Vallei van Ecuador omgetoverd tot een toevluchtsoord voor Venezolaanse migranten en vluchtelingen.

Door de ontstane economische en humanitaire crisis die is ontstaan in Venezuela zijn meer dan 4 miljoen mensen op de vlucht. Stuk voor stuk zijn ze op zoek naar een beter leven. Velen van hen komen zo in Ecuador terecht, maar anderen besluiten hun vaak barre tocht nog verder zuidwaarts voort te zetten.

9000 migranten en vluchtelingen heeft Carmen geholpen aan een slaapplaats, een warme maaltijd en zelfs geld voor medicijnen of vervoer.

Handen vol

Een leeg huis heeft Carmen nooit gehad. Ook voordat ze vluchtelingen en migranten uit Venezuela begon te helpen in 2017 had ze haar handen vol. Carmen heeft namelijk acht zoons waarvan er nog vijf thuis wonen, haar ouders waar ze zorg voor draagt en kleinkinderen die in het weekend bij haar zijn. Ondanks dat ze genoeg om handen had kon ze niet wegkijken toen een oververmoeide vluchteling voor haar deur instortte. Ze besloot te helpen: “Ze vertelden me dat ze liever door zouden zijn, dan door te moeten gaan. Ze konden echt niet meer” zegt ze. En zo begon Carmen haar huis open te stellen als een rustplaats voor migranten en vluchtelingen. De meeste mensen die nu een beroep op haar doen hebben via via over haar gehoord.

In haar extra slaapkamer heeft Carmen stapelbedden gezet voor vrouwen en kinderen. De mannen slapen op matrasjes in een noodtent op het dak van haar huis. Er zijn ook nachten waarop ze wel meer dan 100(!) gasten tegelijk heeft. Dan zet ze ook tenten neer in de tuin. Ze wil niemand hoeven weigeren. Elke dag verwelkomt ze dan ook nieuwe gasten waarvoor ze kookt en zorgt dat ze geholpen worden door humanitaire organisaties zoals CARE. Het is inmiddels een hele logistieke operatie geworden.

Met open armen

Het werk maakt Carmen gelukkig, want ze helpt graag. Ze zegt: “Ik heb een heleboel energie. Ik ben begonnen met niets maar dankzij de hulp van mijn man en mijn kinderen, heb ik altijd genoeg eten voor iedereen.” Ze is ook vindingrijk genoeg om altijd een oplossing te vinden. Inmiddels weet men van haar goede werk en krijgt ze giften vanuit heel Ecuador. Helaas zijn er ook negatieve geluiden ten aanzien van de vluchtelingenstroom uit Venezuela. Voor deze mensen heeft ‘Mama’ Carmela een duidelijke boodschap:

“Zorg dat je water hebt klaarstaan en kleding. En belangrijker nog: Ontvang hen met open armen en een oprecht hart”

‘Mama’ Carmela

Het verhaal van Mama Carmela laat zien dat iedereen iets goeds kan doen voor een ander. Wat doe jij vandaag om de wereld van iemand anders een stukje mooier te maken? #WereldVriendelijkheidsdag