Gezocht: energie-oplossingen voor de West-Afrikaanse vrouw

Moderne en winstgevende energieoplossingen, zoals kachels, zijn al meer dan 25 jaar voorhanden in sommige delen van West-Afrika, maar nog altijd verhindert de sociale norm in het gebied de acceptatie van die ‘moderne’ middelen.

Van oudsher wordt de gemiddelde West-Afrikaanse vrouw overladen met dagelijkse huishoudelijke taken, die ze moet uitvoeren met inmiddels achterhaalde middelen. Koken neemt al gauw 3 uur per maaltijd in beslag, want ze kookt tweemaal daags op hout; niet op een energiezuinige bron zoals biogas. Als ze gebruik zou mogen maken van modernere middelen, zou dat haar iedere dag meer dan 4 uur schelen. Op weekbasis is dit al gauw zo’n 30 uur! Deze tijdsbesparing kan de emancipatie van vrouwen stimuleren, doordat zij tijd overhouden voor andere activiteiten, bijvoorbeeld het leveren van een bijdrage aan het gezinsinkomen.

De sociale norm moderniseren

Moderne technieken kunnen bijdragen aan het oplossen van sociale ongelijkheid en daarmee aan het bestrijden van armoede. CARE ziet het als een belangrijke taak om hierover met vrouwen en mannen in gesprek te gaan. Door vrouwen in de gelegenheid te stellen hun stem te laten horen,  brengen we hen in een sterkere positie en creëren we meer inclusieve en veerkrachtige gemeenschappen.

Andere aanpak: in gesprek gaan

CARE is gevraagd na te denken over innovatie binnen hulpverlening en ontwikkelingswerk. Onze expertise is onder meer in gesprek gaan met de lokale bevolking om te werken aan de verandering van de sociale norm. Zo overwinnen we barrières. Moderne energieoplossingen voor koken, licht, koeling en communicatie kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

We zoeken daarom partners, zoals ontwikkelingsinstanties of NGO’s, die kennis en ervaring hebben op het gebied van hernieuwbare energie, denk aan:

  • training in en verstrekken van tijdbesparende, energie-efficiënte en betaalbare oplossingen voor de West-Afrikaanse vrouw;
  • technisch inzicht en een economische analyse geven van moderne energie.

Neem voor meer informatie of een afspraak contact met ons op: Angelika Kessler (kessler@carenederland.org) of Richard Kooge (kooge@carenederland.org).

De uiterste reactiedatum is 7 december 2020.