Disaster Risk Reduction (DRR) tijdens corona

Op 13 oktober jl. was het de internationale dag van ‘Disaster Risk Reduction’ (DRR). Welke invloed heeft corona daarop en hoe gaan verschillende, arme gemeenschappen over de hele wereld hiermee om?

Samen veerkracht creëren

Over de hele wereld passen mensen zich zo goed mogelijk aan corona aan. Sommige gemeenschappen worden harder geraakt dan andere. We zitten niet allemaal in hetzelfde schuitje, want we bevinden ons in heel verschillende omgevingen. Gemeenschappen hebben oplossingen en moeten worden gehoord, want als dat gebeurt, komt er verandering op gang! De pandemie dreigt daar nu alsnog een stokje voor te steken. Partners for Resilience (PfR), waarvan CARE medeoprichter is, vraagt zich af: Welke verandering is nodig om te voorzien in de specifieke behoefte van gemeenschappen die zich in de meest kwetsbare posities bevinden, om zich beter te kunnen aanpassen aan klimaatverandering?

Een overzicht van activiteiten en moedige initiatieven:

Zuid-Soedan

In de stad Torit, Zuid-Soedan, zorgt de samenwerking tussen PfR en de overheid voor duurzaam beheer van de watergebieden en dragen zij tegelijk bij aan de lokale vrede.

Isiolo, Kenia

Boeren in Isiolo, Kenia, worden hard getroffen doordat er vanwege de pandemie geen markt is om hun gewassen te verkopen. PfR heeft een netwerk van particuliere organisaties in de samenleving die verschillende groepen, meningen en belangen vertegenwoordigen opgezet, om er zo voor te zorgen dat de stemmen van de gemeenschap door de regering worden gehoord:

Haiti

Net als de klimaatverandering, worden sommigen harder getroffen door de gevolgen van deze pandemie dan anderen. Met de hulp van PfR werkt de Jeugd in Haïti samen met regeringen om hun omgeving te beschermen:

Indonesia

In Indonesië gaat Jupiter, met de steun van PfR, in gesprek met de regering om zijn initiatief van het waterreservoir na te volgen. Dit brengt de gemeenschap veerkracht in het geval van droogte of, zoals nu, tijdens een pandemie:

Mensen moeten worden gehoord; zo komt verandering op gang!

Online sessie – Save The Date

Save The Date en sluit je aan bij onze online sessie ‘Op weg naar veerkracht: Welke verandering is nodig om te voorzien in de specifieke behoefte van gemeenschappen die zich in de meest kwetsbare posities bevinden, om zich beter te kunnen aanpassen aan klimaatverandering?’ Op weg naar de ‘Adaptation Summit’, 22 oktober a.s. van 13.00 tot 15.00 uur CEST.

Door middel van interactieve sessies delen experts en sprekers van hoog niveau over te nemen en schaalbare best practices en denken ze na over hoe duurzame verandering kan worden benut en versneld.

UNDRR-rapport gepubliceerd voor de Internationale Dag voor Rampenrisicovermindering

De UNDRR heeft een rapport gepubliceerd ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Rampenrisicovermindering op 13 oktober 2020. Het rapport bevestigt hoe extreme weersomstandigheden het ramplandschap van de 21e eeuw domineren.

Lees het artikel hier

Bron: website UNDRR