CARE in beweging voor vrouwenrechten

Vrijdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. De dag daarop, 9 maart, werd in Amsterdam de Women’s March gehouden. Toeval? Zeker niet! De Women’s March wordt ieder jaar gehouden om luid en duidelijk kenbaar te maken dat vrouwen en mannen dezelfde rechten zouden moeten hebben. Anno 2019 lopen vrouwen tegen zaken op als ongelijkheid in lonen, kansen qua opleiding en banen, maar ook geweld jegens vrouwen is nog aan de orde van de van de dag. We kwamen niet alleen op voor vrouwenrechten, maar ook voor in beweging.

Internationale Vrouwendag, Women’s March

Een grote stoet deelnemers, vrouwen en mannen van alle leeftijden verzamelden zich zaterdag op de Dam in Amsterdam, voorzien van banieren, pamfletten en posters om hun statement duidelijk te maken. Vanaf daar wandelden de groep gestaag door via het Rokin, over de Vijzelstraat, langs het Rijksmuseum naar het Museumplein. Om 15:00 uur waren alle actievoerders gearriveerd en klaar om naar verschillende inspirerende sprekers te luisteren zoals Devika Partiman van Stichting Stem op een vrouw, Naomie Pieter van Black Queer & Trans Resistence en Velvet December van Proud Nederland, die vertelden over hun strijd voor gelijkheid.

Benieuwd hoe het er uitzag? Bekijk onderstaand filmpje:

Wat CARE beweegt om mee te lopen

Voor CARE zijn de rechten van vrouwen heel belangrijk. In alle programma’s, in alle landen waar we werken, wordt er speciale aandacht besteed aan de behoeftes van vrouwen en meisjes.  Daarom liepen ook heel wat medewerkers van CARE mee en zelfs de directeur, Reintje van Haeringen. Reintje is erg betrokken bij de programma’s en was ooit programme officer van een CARE-project dat zich richt op de empowerment van vrouwen. Zelf zegt ze: “Het stimuleren en helpen van vrouwen om zelfstandig en autonoom te worden is een van onze speerpunten. Om dat te bereiken, helpt CARE vrouwen bijvoorbeeld met het oprichten van een bedrijf, zodat ze een sterkere positie krijgen in hun familie en gemeenschap.”

Dank aan iedereen die heeft meegelopen. Zien we je volgend jaar weer/ook?