Aardbeving Afghanistan: CARE is ter plaatse en verleent noodhulp

Na de verwoestende aardbeving in Oost-Afghanistan op 21 juni jl., heeft CARE Afghanistan in de ochtend van 22 juni, drie mobiele gezondheidsteams ingezet in de provincies Khost en Paktika. Naar schatting zijn duizend mensen om het leven gekomen en nog eens duizenden gewond geraakt. Huizen en diverse andere voorzieningen zijn verwoest.

Foto: Sardar Shafaq/Anadolu Agency via Getty Images

Hoofd van het gezondheidsteam in CARE Afghanistan, Dr. Mohammad Anwer, vertelt: “Onze gezondheidsteams zijn al begonnen met het verlenen van eerste hulp aan het epicentrum van de aardbeving. Ook staan we districts- en regionale ziekenhuizen bij. We ondersteunen bijvoorbeeld het regionale ziekenhuis in Paktia met ambulancediensten. Getroffenen uit de aangrenzende provincie Paktika – een van de zwaarst getroffen provincies – worden hierheen gebracht voor behandeling. Onze teams kunnen momenteel vijftig tot zeventig mensen per dag behandelen. Er zijn dringend meer middelen nodig om de hulp te kunnen uitbreiden om nog meer mensen te helpen.

Hij legt verder nog uit: “Ons personeel ter plaatse vertelt ons dat de meest voorkomende verwondingen bestaan uit hoofdletsel, botbreuken en het hebben van meerdere verwondingen. Onder de mensen die onze teams zien, zijn ook zwangere vrouwen die te maken hebben met extra trauma. Er is een zeer reëel risico op miskramen.”

Er zijn dringend meer middelen nodig om de hulp te kunnen uitbreiden om nog meer mensen te helpen.

Dr. Mohammad Anwer, hoofd gezondheidsteam, CARE Afghanistan

De mobiele gezondheidsteams van CARE bestaan uit artsen, vroedvrouwen en psychosociale hulpverleners. Zij zijn voorzien van medische uitrusting, geneesmiddelen en medische voorraden; die nodig zijn voor de eerste traumazorg, eerstehulpverlening en voor het verlenen van levensreddende gezondheidszorg – vooral voor vrouwen en kinderen.

Naast de fysieke verwondingen zijn er grote zorgen over de directe en langere-termijngevolgen van de aardbeving. Overlevenden ervaren het trauma van de gebeurtenis en moeten het verlies van dierbaren verwerken. Het is van groot belang dat zij ook hierin worden bijgestaan. Veel van deze mensen hadden het bovendien al moeilijk door de recente economische ontwikkelingen in het land, maar ook door de extreme honger die er heerst.

Vrouwen en kinderen in Afghanistan het hardst getroffen

Uit rapporten blijkt dat veel van de getroffenen vrouwen en kinderen zijn. De meesten schuilen in geïmproviseerde tenten of wonen bij buren, omdat huizen en andere voorzieningen zijn verwoest. 

Ook zijn er zorgen over de mogelijke verspreiding van cholera onder de getroffen gemeenschappen, aangezien waterbronnen zijn beschadigd of vervuild en sanitaire voorzieningen vernield. “Het is van levensbelang dat er snel wordt gehandeld om een nieuwe uitbraak van via water verspreide ziekten te voorkomen,” zegt Dr. Anwer.

Er is dringend meer financiering nodig om de hulp op te voeren en tienduizenden mensen meer te bereiken met medische hulp, tijdelijk onderdak, noodgeld en andere eerste-hulpgoederen.

Nok van de Langenberg, hoofd humanitaire acties, CARE Nederland

Aanvullend op de mobiele gezondheidsteams, verdeelt CARE ook eerste-hulpgoederen. Zoals lampen op zonne-energie. Daarnaast bieden we cash geldsteun, om getroffenen van de aardbeving te helpen zich te herpakken. In de komende dagen wil CARE meer dan 3.500 mensen bereiken met noodhulp. Er is dringend meer financiering nodig om de hulp op te voeren en tienduizenden mensen meer te bereiken met medische hulp, tijdelijk onderdak, noodgeld en andere eerste-hulpgoederen.