Home > Actueel > Meer getrouwde dan schoolgaande meisjes in 26 landen

Meer getrouwde dan schoolgaande meisjes in 26 landen

6 oktober 2015

In maar liefst 26 landen wereldwijd lopen minderjarige meisjes eerder het risico om gedwongen te trouwen, dan dat zij zich kunnen inschrijven op de middelbare school. Dat blijkt uit een ranglijst van de internationale hulporganisatie CARE, ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Meisje op 11 oktober 2015.

De ranglijst en bijbehorend rapport geeft inzicht in de drijvende krachten achter de gedwongen huwelijken van meisjes in de 26 landen, terwijl het ook beschrijft wat er moet gebeuren om die trend te keren. “Het mag niet zo zijn dat er meer meisjes zijn dat er meer meisjes zijn die voor het altaar staan dan dat er in klaslokalen zitten op de middelbare school,” zegt gender-expert Jolien Veldwijk van CARE Nederland.

A young girl in Genki, Niger.Niger staat bovenaan de lijst, hier trouwt 76 procent van de meisjes onder de 18 jaar en slechts 10 procent schrijft zich in op een middelbare school. Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Somalië volgen, elk met ten minste 40 procent verschil tussen het aantal meisjes dat wordt gedwongen te trouwen en het aantal inschrijvingen op middelbare scholen. 

Dagelijks worden er wereldwijd zo’n 39.000 meisjes gedwongen om te trouwen. Dat betekent elke twee seconde een nieuw kindhuwelijk. Ondertussen worden 62 miljoen meisjes niet geschoold, de helft hiervan is puber. Jolien Veldwijk: ”Het feit dat dit de norm is in zoveel landen moet een wake-up call zijn voor ons allen. Iedere keer dat een minderjarig meisje wordt gedwongen om te trouwen of niet naar school kan gaan, is een gemiste kans om het leven van dat meisje te verbeteren en armoede bij de wortels aan te pakken.”

CARE geeft van Kenia tot India voorlichting over kindhuwelijken en het belang van onderwijs. In Nepal ontvangen families een financiële incentive om hun jonge dochters tot hun 18e niet uit te huwelijken. In Ethiopië hebben gemeenschappen met hulp van CARE met succes een honderdtal kindhuwelijken gestopt door onder andere de dialoog aan te gaan met vaders, schoonouders en religieuze leiders. Ook laten wij kindbruiden, die vaak worden uitgebuit door hun echtgenoten en schoonouders, hun stem horen. 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief