Home > Actueel > Jemen op de rand van een enorme humanitaire crisis

Jemen op de rand van een enorme humanitaire crisis

17 april 2015

Het aantal doden en gewonden door het conflict in Jemen neemt fors toe. Steeds meer mensen slaan op de vlucht voor het geweld, dat zich door het land verspreid. De mensen die hulp nodig hebben zijn moeilijk te bereiken omdat veel wegen en bruggen geblokkeerd zijn. De havens en vliegvelden zijn gesloten en er zijn veel ’no-fly-zones’ waardoor het bijna onmogelijk is om noodhulp op de juiste plek te krijgen.

Door weken van zware gevechten is de humanitaire situatie in Jemen ernstig achteruitgegaan. Als het geweld niet tot stilstand komt, dreigt het land in een enorme humanitaire crisis verzeild te raken, met rampzalige gevolgen voor de bevolking.

Kinderen ondervoed, ziekenhuizen vernietigd

dsc01309Voordat het geweld losbarstte, was al 60% van de bevolking van Jemen al afhankelijk van hulp. Meer dan 800.000 kinderen jonger dan 5 jaar zijn ondervoed. Nu de infrastructuur instort door het geweld, nemen de prijzen voor voedsel toe en is er een tekort aan brandstof. Ziekenhuizen zijn vernietigd of onbereikbaar, waardoor niet alleen de gewonden, maar ook zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s in gevaar verkeren.

“Jemen is een van de armste landen in het Midden-Oosten. De gevolgen voor de inwoners zijn rampzalig als de gevechten doorgaan”, vertelt Daw Mohammed van CARE Jemen. “Vooral in het zuiden is de situatie kritiek, waar het geweld nu echt losbarst. Explosieven vallen op onverwachtse momenten uit de lucht, waardoor onschuldige mensen gewond raken of worden gedood. De meesten, inclusief CARE-medewerkers, sluiten zichzelf op in huis, omdat het levensgevaarlijk is om naar buiten te gaan. Het is van levensbelang dat hulpgoederen het land in worden gebracht. En dat die op een veilige manier bij de hulpbehoevenden kan worden gebracht.”

CARE in Jemen

CARE roept alle partijen in het conflict op om te stoppen met het in gevaar brengen van burgers, en om een veilige doorgang te garanderen voor humanitaire hulp. CARE pleit ervoor om snel een politieke oplossing te vinden zodat de situatie niet verder uit de hand loopt, en de mensen die hulp nodig hebben, geholpen kunnen worden.

CARE werkt sinds 1992 in Jemen en focust op het versterken van de sociale, politieke en economische positie van vrouwen en jongeren; het voorkomen van huiselijk geweld; sociale integratie; waterbeheer; goed bestuur; en het bieden van humanitaire hulp aan vluchtelingen. Lees hier meer over wat CARE doet om de stabiliteit en gelijkheid in Jemen, Afghanistan en Somalië te bevorderen.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief