Home > Actueel > Jemen: 462.000 kinderen onder de vijf jaar lopen risico op overlijden

Jemen: 462.000 kinderen onder de vijf jaar lopen risico op overlijden

24 april 2017

De internationale gemeenschap draagt door de verkoop van wapens en politieke passiviteit de verantwoordelijkheid voor de crisis in Jemen. Samen met vier andere hulporganisaties stelt CARE het onvermogen om vrede te waarborgen aan de kaak.

Stel je voor dat de 19 miljoen inwoners van de staat New York, of de gehele bevolking van Nederland, onderworpen zijn aan bombardementen, beroofd zijn van de hulp die ze nodig hebben om te overleven, niet kunnen vluchten, en genegeerd worden door de internationale gemeenschap. De afgelopen twee jaar is dit de realiteit van de 19 miljoen mensen in Jemen, die humanitaire hulp hard nodig hebben. Morgen wordt een donorconferentie geopend in Genève, onder voorzitterschap van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. De conferentie biedt onze vijf organisaties de gelegenheid om onze verontwaardiging uit te drukken over de situatie waarin miljoenen vrouwen, mannen en kinderen in Jemen zich in verkeren.

Elke dag gaan onze organisaties door met het verlenen van hulp aan de kwetsbare bevolkingen die het hard nodig hebben, maar al te vaak kunnen we onze humanitaire taak met grote moeilijkheden vervullen. Onze toegang tot de kwetsbare bevolkingen is inconsistent en wordt vaak belemmerd door de partijen in het conflict. Naast het veiligheidsrisico voor onze medewerkers en de administratieve belemmeringen die ons de toegang tot de bevolking verhinderen, is er ook een kwasi-blokkade van humanitaire goederen, waaronder medische benodigdheden en voedsel. Dit is één van de schadelijke gevolgen van resolutie 2216 van de Veiligheidsraad die dient de burgerbevolking te beschermen.

In een land dat 90% van zijn voedsel importeert, zijn de hoeveelheden essentiële goederen die het land binnenkomen niet meer voldoende. Een hongersnood is niet officieel verklaard omdat we geen toegang hebben tot bepaalde gebieden om de behoeften nauwkeurig te bepalen. Er is geschat dat 462.000 kinderen onder de vijf jaar risico lopen om te overlijden aan ondervoeding. Dit is waarschijnlijk een conservatieve schatting. De potentiële sluiting van de haven van Hodeidah verhoogt het risico dat de humanitaire situatie verslechtert. Deze haven is het punt van binnenkomst voor het leveren van essentiële goederen in het noorden van het land: het moet open blijven. De gezondheidswerkers in het land zijn al maanden niet betaald, en meer dan de helft van de zorginstellingen zijn niet meer in werking. Het gehele gezondheidssysteem loopt in gevaar.

Tenslotte hebben we het intensieve en herhaaldelijk gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden gezien, dus worden de fundamentele principes betreffende de bescherming van burgers compleet genegeerd. Naast de mensen die vermoord of gewond zijn, rapporteren onze teams dat de bevolking getraumatiseerd is, lijdt aan zowel fysieke als psychische aandoeningen, en er veel gevallen zijn van angst of posttraumatische stressstoornis.

De hele internationale gemeenschap draagt ​​de verantwoordelijkheid voor deze situatie. De dubbelhartigheid van de landen die nog steeds wapens leveren, terwijl ze geen politieke actie ondernemen, heeft ernstige gevolgen voor de burgerbevolking. Morgen moet de internationale gemeenschap een duidelijke boodschap naar buiten brengen door een financiële belofte te maken die in verhouding staat tot de behoeften van de mensen. Echter, tenzij de de facto blokkade onmiddellijk wordt opgeheven, de bombardementen van bevolkte gebieden onmiddellijk stopt, en de toegang tot de bevolking de hoogste prioriteit heeft, zal deze financiële inzet ondoeltreffend zijn. Morgen gaat het er niet alleen om het financiële antwoord van de internationale gemeenschap te bepalen, maar ook om vast te stellen hoe onze leiders de bescherming van burgers en de naleving van de internationale humanitaire wetgeving in het hart van hun actie zullen integreren. Tenzij ze er natuurlijk voor kiezen om in plaats daarvan de grondbeginselen van humanitaire werkzaamheden te begraven naast de mensen die ze niet hebben beschermd.

Ondertekende World Doctors: Doctor Jean-François Corty, Director of International Operations
Ondertekende Action Against Hunger: Isabelle Moussard-Carlsen, Director of Operations
Ondertekende Première Urgence Internationale: Hélène Quéau, Director of Operations
Ondertekende Handicap International: Jean-Pierre Delomier, Director of the Humanitarian Action Division
Ondertekende CARE: Wael Ibrahim, Country director in Jemen

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief