Home > Actueel > Hoe helpt CARE de Syrische vluchtelingen?

Hoe helpt CARE de Syrische vluchtelingen?

21 juni 2013

De feiten op een rijtje:

  • Meer dan 1,6miljoen mensen zijn uit Syrië gevlucht.
  • De belangrijkste landen waar Syrische vluchtelingen naar toe vluchten zijn: Jordanië, Libanon en Turkije. – Maar ook Irak, Egypte en Jemen vangen Syrische vluchtelingen op.
  • Jordanië en Egypte vangen de meeste vluchtelingen op; ongeveer 50.000 vluchtelingen per land.
  • Meer dan 78% van de vluchtelingen in de regio leeft in stedelijke of semi-stedelijke gebieden, vaak in gehuurde accommodatie of in leegstaande gebouwen.
  • De internationale gemeenschap moet haar hulp aan de buurlanden voortzetten en intensiveren om hen in staat te stellen de toenemende aantallen vluchtelingen te kunnen opvangen.

Voor wie wij werken
Vele vluchtelingen leven in overvolle vluchtelingenkampen. Maar de meerderheid van de vluchtelingen – 78% – heeft onderdak gevonden bij gastgezinnen of leeft in gehuurde appartementen in stedelijke gebieden, waar ze vechten tegen stijgende huren en leefkosten, en daardoor vaak gedwongen zijn om intrek te nemen in leegstaande gebouwen waar geen toegang is tot water, en een groot risico heerst op besmettelijke ziektes.CARE biedt hulp aan juist deze vluchtelingen in stedelijke gebieden in Jordanië, die vaak leven in overvolle appartementen, waar velen op de vloer slapen zonder matras of deken. Gastgezinnen waar vluchtelingen slapen zijn vaak arm, en hebben het zelf al moeilijk het hoofd boven water te houden. CARE weet uit jarenlange ervaring met het werken met vluchtelingen, hoe belangrijk het is draagvlak te creëren voor de Syrische vluchtelingen binnen de gastgezinnen waar zij leven om de integratie onderling te bevorderen, mogelijke spanningen tegen te gaan, en de isolatie van vluchtelingen te doorbreken.

Activiteiten van CARE
CARE werkt samen met de regeringen van buurlanden van Syrië, UNHCR en internationale en lokale organisaties om vluchtelingen tegemoet te komen in hun meest essentiële basisbehoeften en hun waardigheid te beschermen. CARE is haar activiteiten in Jordanië begonnen, maar is inmiddels ook actief in Egypte, Libanon en Jemen. Zij werkt daarbij samen met (lokale) partners.Tot op heden heeft CARE 110.000 Syrische vluchtelingen kunnen helpen (22.000 families) met geld om basale zaken als huur, voedsel en kleding te kunnen betalen evenals andere benodigdheden zoals kachels gedurende de wintermaanden. Ook verschafte CARE belangrijke informatie aan vluchtelingen over gezondheidszorg en psycho-sociale hulp. CARE heeft daartoe afgelopen jaar een vluchtelingencentrum opgericht in Amman, waar vrijwilligers van CARE, zelf ook vluchteling, helpen bij het organiseren en voorbereiden van de distributie van hulpgoederen en het geven van informatie over ondersteunende hulpdiensten. CARE is van plan om soortgelijke centra ook in andere steden op te zetten.CARE is samen met de VN en andere hulporganisaties ook bezig om een nieuw vluchtelingenkamp op te zetten (Azraq):

CARE helpt bij:

  • Het verschaffen van nuttige informatie aan nieuwe vluchtelingen, zoals bijvoorbeeld: informatie over de structuur van het kamp, waar specifieke diensten te vinden zijn en over welke rechten de vluchtelingen binnen het kamp hebben,
  • Het opbouwen van vier community centra in het kamp. Deze community centra hebben als doel: Het verschaffen van essentiële informatie, het geven van psycho-sociale hulp, het monitoren van kwetsbare vluchtelingen en het opzetten van vluchtelingencomités (met als doel medezeggenschap voor de vluchtelingen te regelen). Met deze hulp begunstigen wij 10.280 huishoudens (50.000 vluchtelingen).Dit project wordt deels gefinancierd met behulp van SHO gelden.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief