Home > Actueel > 56.000 vrouwelijke ondernemers dankzij samenwerking CARE en H&M Foundation

56.000 vrouwelijke ondernemers dankzij samenwerking CARE en H&M Foundation

28 september 2016

Sinds twee jaar werken CARE en de H&M Foundation samen om vrouwen uit arme landen te ondersteunen bij het opzetten van een eigen bedrijf. Inmiddels hebben meer dan 56.000 vrouwen uit meer dan elf landen van deze hulp gebruik gemaakt.

“Het is erg inspirerend om te zien wat voor resultaten het programma tot nu heeft opgeleverd. Ik ben in augustus met CARE naar Jordanië afgereisd, waar ik veel enthousiaste vrouwen heb ontmoet. Zij vertelden hoe het project hen de middelen en de moed geeft om op eigen kracht verder te gaan en hun leven te verbeteren,”, aldus Maria Bystedt, projectmanager van de H&M Foundation.

Met dit programma geeft CARE vrouwen de mogelijkheid hun lot in eigen handen te nemen. Ze vergroten hun zelfvertrouwen en vinden de innerlijke kracht om succesvolle ondernemers te worden. Ze krijgen de benodigde financiële kennis en zakelijke vaardigheden om zelf een businessplan te schrijven, de kwaliteit van hun producten te verbeteren, en een afzetmarkt te vinden.

Bevorderen van gelijkheid

CARE is ervan overtuigd dat armoede en ongelijkheid alleen bestreden kunnen worden als meer vrouwen een eigen bedrijf opzetten. Het project helpt vrouwen niet alleen hun inkomen te verhogen en meer kansen te creëren, maar bevordert ook de gelijkheid tussen man en vrouw. Reintje van Haeringen, coördinator van het Women Empowerment through Enterprise Development programma vertelt: ‘Om de zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen, spreken we in veel landen ook hun mannen en zonen aan. We geven trainingen over de verhoudingen tussen man en vrouw, met als resultaat dat mannen meer huishoudelijke taken op zich nemen, zodat vrouwen meer tijd kunnen besteden aan hun bedrijf. Uiteindelijk profiteert de hele familie daarvan, want als vrouwen geld verdienen, investeren ze dat bijna allemaal weer in hun gezin.’

Internationaal partnerschap

In drie jaar tijd geeft CARE, met de steun van de H&M Foundation, meer dan 100.000 vrouwen in arme gemeenschappen toegang tot kennis, vaardigheidstrainingen en/of startkapitaal om een bedrijf op te starten of uit te breiden.

Vrouwen worden getraind in alles wat ze nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van sales, algemene businessvaardigheden en financiën.
We zetten in samenwerking met succesvolle zakenvrouwen uit die landen ook campagnes op in Peru, Jordanië, Nepal, Burundi, Ivoorkust en Sierra Leone, om te laten zien wat voor hindernissen zij hebben overwonnen om hun doel te bereiken. Deze rolmodellen geven vrouwen in arme gemeenschappen de inspiratie om hun dromen te verwezenlijken en een betere toekomst te creëren door zelf kleine bedrijven op te zetten.

Er zal een rapport worden gepubliceerd waarin wordt aangedrongen op beleidsveranderingen, die nodig zijn om meer vrouwen de kans te geven zich te ontwikkelen en hun rechten uit te oefenen. Dit rapport zal worden aangeboden aan de belangrijkste beleidsmakers en andere invloedrijke personen op het gebied van vrouwenrechten en empowerment.

Over de H&M Foundation

De H&M Foundation, een non-profitorganisatie die over de hele wereld actief is, wordt gefinancierd door de familie Persson, de oprichter en grootaandeelhouder van het modebedrijf H&M. Het doel van deze stichting is blijvende, positieve veranderingen te bewerkstelligen en levensomstandigheden te verbeteren. Dit doet zij door te investeren in gemeenschappen, mensen en vernieuwende ideeën.

Door samen te werken met invloedrijke organisaties overal ter wereld, probeert de stichting veranderingen te bewerkstelligen op vier kerngebieden: Het sterk, zelfstandig en mondig maken van vrouwen, onderwijs, schoon water en het beschermen van de planeet. Daarnaast draagt de H&M Foundation ook bij aan noodhulp. Sinds 2013 heeft de familie Persson 1,1 miljard Zweedse kronen (154 miljoen dollar/123 miljoen euro) aan de H&M Foundation gedoneerd. Meer informatie vind je op hm.com/hmfoundation.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief