Home > Actueel > Golf van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in Zuid-Soedan

Golf van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes in Zuid-Soedan

19 mei 2016

Internationale donoren en regeringen, inclusief de Nederlandse minister Ploumen, zijn vandaag en morgen in Oslo bijeen om te praten over de humanitaire crisis in het land. Internationale ontwikkelingsorganisatie CARE waarschuwt voor een toenemende golf van seksueel geweld en roept de internationale gemeenschap op dit onmiddellijk aan te pakken.

Zelfs vóór het uitbreken van het huidige conflict in december 2013, was Zuid Soedan één van ’s werelds moeilijkste plekken voor vrouwen om op te groeien. Sinds de gevechten zijn de omstandigheden alleen nog maar verslechterd. Met het rapport ”Het meisje heeft geen rechten: seksueel-gerelateerd geweld in Zuid-Soedan”, vraagt CARE aandacht voor de leefomstandigheden van vrouwen en meisjes, die de afgelopen maanden zijn verslechterd.

“De impact van het conflict op vrouwen en meisjes is afschuwelijk”, zegt Marielle van Stiphout van CARE Nederland. “Vrouwen worden vastgebonden, verkracht en vervolgens doodgeschoten. Ze worden aangevallen in ziekenhuizen en kerken waar ze naartoe gevlucht zijn met hun gezinnen om veiligheid te vinden. Er zijn op dit moment geen veilige plekken voor vrouwen in Zuid-Soedan.”

Het rapport (zie bijlage) belicht de extreem kwetsbare positie van vrouwen in het land. Meisjes die niet of nauwelijks onderwijs volgen, de waarde van vrouwen die wordt uitgedrukt in koeien, en slachtoffers van seksueel geweld die vaak gedwongen worden af te zien van medische, psychologische of juridische hulp.

Met het nieuwe conflict is de situatie ernstig verslechterd: verkrachting en seksueel geweld is uitgegroeid tot een oorlogswapen. Daarnaast zijn meer vrouwen en zelfs meisjes betrokken bij transactionele seks, om zo voedsel of water voor hun gezin te krijgen. Ouders moedigen bovendien hun dochters aan om vroeg te trouwen zodat zij toegang krijgen tot de bruidsschat.

CARE roept donoren op om het seksueel geweld onmiddellijk aan te pakken, onder andere door slachtoffers te identificeren en medische hulp en psychologische ondersteuning te bieden, en door seksueel geweld te voorkomen.Verkrachting en seksueel geweld laten littekens na die lang na het einde van een conflict nog te zien zijn. Dit moet nu stoppen.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief