Home > Actueel > ‘Gigantisch aantal Jemenieten in acute nood’

‘Gigantisch aantal Jemenieten in acute nood’

11 juli 2016

De koffers zijn gepakt. Komende week reist noodhulpcoördinator Iljitsj Wemerman af naar Jemen. “De humanitaire crisis in Jemen is enorm. We moeten de mensen nu echt helpen.”

Grote kans dat waar de nood het grootst is, Wemerman onderdeel uitmaakt van het CARE-team. Zo was hij in 2015 als een van de eersten aanwezig om de slachtoffers van de aardbeving in Nepal te helpen. Recent gaf hij leiding aan noodhulpprogramma’s voor de vluchtelingen op de Balkan. Wemerman: “Dat laatste was een aparte ervaring. Bizar om in mijn eigen Europa zoveel mensen te moeten helpen. Normaal gesproken ga ik juist naar de landen van herkomst toe om hulp te bieden, zoals nu naar Jemen.”

iljitsj-in-nepal-1-e1468246729914

Enorme aantallen

De oorlog in Jemen maakt het moeilijk de hulpbehoevende bevolking de noodzakelijke hulp te bieden. Bijna 7000 mensen zijn intussen om het leven gekomen en meer dan 30.000 raakten gewond. Vrijwel de volledige infrastructuur van het land is verwoest en miljoenen mensen zijn intussen op de vlucht. “Het is lastig voor te stellen. In Jemen hebben meer dan 20 miljoen mensen directe hulp nodig. Meer dan 19 miljoen van hen hebben niet de beschikking over schoon drinkwater en 14 miljoen hebben niet voldoende eten. CARE doet wat het kan. We hebben het voordeel dat we al jarenlang actief zijn in het land en een zeer goed netwerk hebben opgebouwd. Wij zijn dan ook in staat om onafhankelijk goede hulp te bieden.”

Noodhulp

Met verschillende programma’s voorziet CARE zo’n 600.000 Jemenieten van hulp. “Het is nu echt noodhulp. Ook zonder oorlog heeft Jemen alle moeite om voldoende watervoorzieningen te realiseren. Met de oorlog is het extra lastig om goede water en sanitaire voorzieningen te treffen, dus daar proberen we zoveel mogelijk hulp te bieden. En verder voedsel. De meest kwetsbaren kunnen niet zonder steun aan voldoende voedsel komen. Het is echt vijf voor twaalf.”

rs5176_yem-2016-hf-116

Fascinerend

Twee keer eerder bezocht Wemerman Jemen. Hij kent het land vrij goed en raakte onder de indruk van de cultuur en de mensen. “Ik ben benieuwd hoe ik het nu

zal ervaren. Ik heb de Jemenieten als een zeer vriendelijke, trotse bevolking leren kennen. Maar hoe dat nu zal zijn? Een bevolking in nood, die leeft in angst. Het zal ongetwijfeld lastig zijn om je werk als buitenlandse hulpverlener te kunnen doen. Maar we hebben eigenlijk geen keuze. We kunnen Jemen niet aan het lot overlaten. Hulp bieden waar mogelijk, het moet gewoon.”

 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief