Home > Actueel > ‘Er staat geen huis meer overeind’

‘Er staat geen huis meer overeind’

15 mei 2015

Totale verwoesting, dat is het gevolg van de tweede aardbeving in het Nepalese Sindhupalchowk. Onze teamleader Iljitsj Wemerman, was exact daar op het moment dat het gebied voor de tweede keer werd getroffen. Luister naar zijn indrukwekkende verhaal.

“Het gaat goed met mij en het team. Ik was gisteren in Bhotang tijdens de aardbeving, een erg afgelegen dorpje hoog in de bergen. Ik heb nog nooit zoiets heftigs meegemaakt. De grond begon enorm te schudden, er kwamen rotsblokken naar beneden en huizen heb ik voor mijn neus zien instorten. Iedereen begon te rennen, te schreeuwen en te huilen. Na een paar seconden van desoriëntatie zijn we naar een open plek gerend. Er waren hele heftige naschokken die voor mijn gevoel heel lang duurden.”

“De verwoesting hier in dit district is niet voor te stellen. Het is echt verschrikkelijk voor de mensen hier. Alle telefoonlijnen hielden er meteen mee op. Doordat ik een satelliettelefoon bij me had, heb ik een helikopter kunnen regelen via CARE voor een zwaar gewonde vrouw. Zij ligt nu gelukkig in stabiele toestand in Kathmandu ziekenhuis, maar ze had het anders niet overleefd. Er ontstonden direct landslides en de weg terug was compleet onbegaanbaar. Ik heb dus met het team de nacht moeten doorbrengen in het dorp. Vandaag hebben we de auto hier in het dorp achtergelaten en zijn we naar beneden gelopen. De verwoesting was al onvoorstelbaar, maar nu staat er echt geen huis meer overeind. Het district waar ik zit, is het zwaarst getroffen gebied. Na uren lopen zijn we beneden opgehaald door een ander CARE team dat ons heeft teruggebracht naar Milemchi. Ik ben nu extreem druk maar laat snel meer van me horen.”

De verwoestende aardbevingen in Nepal treffen miljoenen mensen. Er is dringend behoefte aan voedsel, drinkwater, opvang en medische zorg. Help met een gift: GIRO555.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief