Home > Ebola crisis in Liberia (2014)

Ebola crisis in Liberia (2014)

Achtergrond
In december 2013 werd een eerste geval van Ebola geconstateerd. Ebola is een ernstige infectieziekte die dodelijk kan zijn. Vanuit Guinee verspreidde de ziekte zich razendsnel naar landen als Liberia en Sierra Leone. In maart 2014 waren er zoveel besmettingen dat er sprake was van een epidemie. Eind december 2014 waren meer dan 20.000 besmettingen geregistreerd. In januari 2015 meldde de Wereldgezondheidsorganisatie dat in ongeveer drie maanden tijd 8795 mensen aan de ziekte waren overleden. Samenlevingen raakten ontwricht en veel scholen in het rampgebied sloten hun deuren. Dankzij veel internationale hulp daalde het aantal besmettingen. De epidemie lijkt nu zo goed als voorbij. In totaal kregen sinds de uitbraak 28.639 mensen ebola, van wie er 11.316 mensen stierven.

CARE in Liberia
Samen met regeringen van de getroffen landen werden nationale actieplannen voor de Ebola-uitbraak opgesteld. Deze actieplannen hadden de volgende vijf doelstellingen:

  1. het stoppen van de uitbraak
  2. het behandelen van mensen die besmet zijn geraakt
  3. het voorzien van essentiƫle diensten
  4. het behouden van stabiliteit
  5. het voorkomen van uitbraken in andere landen.

CARE droeg met haar projecten bij aan doelstelling nummer 1, 3 en 4.

Ebola Liberia

Om de Ebola uitbraak te stoppen was het noodzakelijk mensen met de ziekte te identificeren. Daarnaast werd met het opgehaalde geld veilige begrafenissen ondersteund, gezondheidszorg voor patiƫnten aangeboden en de medische zorg voor gezondheidswerkers verbeterd.

Naast de directe gezondheidscrises had de Ebola uitbraak een bredere impact op het gezondheidssysteem, de veiligheidssituatie, de economie en het levensonderhoud in de getroffen landen. De landen hadden dringend behoefte aan de juiste en meest effectieve vorm van hulp en steun (doelstelling 3) en het behouden van stabiliteit (doelstelling 4). Die bestond uit voedsel, steun voor sociale vangnetten, veilige toegang tot water- en sanitaire voorzieningen, psychosociale ondersteuning en voorlichting over het voorkomen van Ebola.

Evaluatierapport
Voor een gedetailleerde omschrijving van onze steun tijdens de Ebola crisis, bekijk hier het evaluatierapport (Engels).

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief