Home > Actueel > Droogte Somalië: acute hongersnood dreigt

Droogte Somalië: acute hongersnood dreigt

14 februari 2017

Vee sterft en oogsten mislukken

Extreme droogte in Somalië eist stil maar meedogenloos elke dag meer mensenlevens. Het uitblijven van regen en de sterke El Niño hebben de Oost-Afrikaanse regio erg hard getroffen. De overwegend boerenbevolking verliest zijn vee en ziet hun oogsten mislukken. Een half miljoen kinderen is ernstig ondervoed en voor nog eens miljoenen mensen dreigt acute hongersnood.

Ook al is het klimaatfenomeen El Niño over zijn hoogtepunt heen, er dreigt nog steeds hongersnood voor miljoenen Somaliërs. Vooral de regio’s Puntland en Somaliland zijn zwaar getroffen. Door de droogte zijn grote groepen mensen van het naar de hoofdstad en andere gebieden vertrokken. Sommige families worden gedwongen om te scheiden om te kunnen overleven. De vrouwen en kinderen blijven achter op het platteland, terwijl de mannen te voet lange afstanden afleggen naar de hoofdstad om (ander) werk te zoeken. Of onder moeilijke omstandigheden met vee en al vertrekken  naar plekken waar wel regen is gevallen.

Voorzieningen in deze gebieden zijn al vaak schaars en komen hierdoor nog meer onder druk te  staan.El Niño is een tijdelijke verandering van de zeetemperatuur in delen van de Stille Oceaan en komt eens in de 3 tot 7 jaar voor. Hierdoor wordt de temperatuur wereldwijd beïnvloed. In 2016 was het de sterkste El Niño  tot nu toe.

CARE helpt

CARE werkt aan het oplossen van de structurele oorzaken van armoede en onrechtvaardigheid in Somalië. In regio’s Somaliland en Puntland, zorgt CARE voor veilige watervoorzieningen en distribueert extra voeding voor ondervoede kinderen. We bieden ook structurele hulp.  Zo geven we preventietrainingen voor herders om het vee gezond te houden en bieden we de getroffen bevolking financiële ondersteuning, in ruil voor werk in de gemeenschap.

De hulp richt zich vooral op de meest kwetsbaren, zoals kinderen, (zwangere) vrouwen, gehandicapten en ouderen. In deze regio zijn er honderdduizenden mensen die als gevolg van de droogte dagelijks geen enkele maaltijd hebben. Miljoenen anderen wacht hetzelfde lot als er niet direct hulp wordt geboden.

Chronische noodsituatie

Somalië kampt al lang met een tragische opeenhoping van oorlog, geweld en gebrekkige voorzienigen. Veel mensen slaan op de vlucht voor geweld, honger en armoede. Dit alles resulteert in een chronische noodsituatie. Hulpverlening in dit zwaar getroffen land is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Naast de direct nooodhulp, helpt CARE in de regio aan het oplossen van de structurele oorzaken van armoede. Projecten op het gebied van women empowerment, (vak)onderwijs en duurzame oplossingen voor de terugkerende vluchteligen geven de bevolking handvatten om structureel hun situatie te verbeteren.

 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief