Home > Actueel > Droogte Hoorn van Afrika: We moeten nu ingrijpen!

Droogte Hoorn van Afrika: We moeten nu ingrijpen!

27 februari 2017

We mogen niet toestaan dat miljoenen mensen sterven door hongersnood in de Hoorn van Afrika.

Zonder financiële steun om miljoenen mensen te ondersteunen in de Hoorn van Afrika, zal de wereld getuige zijn van een ernstige voedselcrisis en mogelijk een hongersnood in delen van Somalië.

“Dit zijn dezelfde waarschuwingstekenen als de hongersnood in Somalië zes jaar geleden”, zegt Raheel Nazir Chaudhary, CARE’s Country Director in Somalië. Opeenvolgende droogtes in de afgelopen twee jaar – die verergerd zijn door een van de krachtigste El Niño die ooit is geregistreerd – hebben de voedselvoorzieningen van mensen compleet uitgeput en doodden hun vee.

Stijgende kosten en minder inkomsten

De wegen en nederzettingen in de gebieden Sool, Sanaag en Bari in Somalië zijn bezaaid met kadavers. Gemeenschappen hebben de helft of meer van hun vee verloren. Bijna alle pastorale huishoudens hebben gemeld dat ze hun dagelijkse maaltijden aan het verminderen zijn. Prijzen voor vee, wat de belangrijkste bron van inkomsten is voor gezinnen, zijn gedaald met 70-85 procent, terwijl de prijzen voor water en voedsel enorm zijn gestegen. “Een verdrievoudiging van waterkosten betekent dat een overgrote meerderheid van de huishoudens het niet kan veroorloven. We zien nu al dat mensen de helft van hun inkomen besteden aan water en veel gezinnen zijn gedwongen om te migreren”, zegt Chaudhary. Volgens CARE’s nieuwste onderzoeken in Somalië, moeten families geiten verkopen voor 15 US dollar, terwijl ze vóór de droogte 70 US dollar konden verdienen. In sommige gebieden is de prijs voor een vat water gestegen met 400 procent, van 2 US dollar vóór de droogte tot 10 US dollar vandaag.

“We hebben al ons vee verloren. We hebben geen andere bron van inkomsten. We kunnen geen water kopen of vinden. Mijn kinderen en ik lopen het risico op uitputting en uithongering”, zegt Rahma Ali, een 31-jarige vrouw uit het Sool gebied in Somalië.

Vrouwen en meisjes worden het zwaarst getroffen

Meer dan 15 miljoen mensen zijn momenteel getroffen door de droogte in Ethiopië, Kenia en Somalië. Onder hen zijn bijna 680.000 zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Ondervoeding tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven van een kind kan een zeer negatieve en blijvende impact hebben op de toekomstige gezondheid en ontwikkeling van het kind. “Vrouwen en meisjes worden het meest getroffen tijdens droogtes en voedselcrises. Als gezinnen maaltijden overslaan en alleen een keer per dag eten, dan krijgen vrouwen en meisjes het laatste te eten en het minst “, waarschuwt Chaudhary. “In Somalië, zijn vrouwen en meisjes verantwoordelijk voor het hoeden van kleinvee en het verzamelen van water. Maar doordat de meeste waterputten zijn opgedroogd, lopen ze gemiddeld 50 kilometer op zoek naar water. ”

We kunnen niet wachten

De huidige droogte veroorzaakt door de La Niña verschijnselen en de sterke El Niño van 2015/16 heeft een gebied getroffen dat veel geleden heeft in de 2011 voedselcrisis in de Hoorn van Afrika en hongersnood in Somalië. Hoewel sindsdien vele hulporganisaties, regeringen en VN-agentschappen hebben gewerkt om de capaciteit van families tegen klimaatverandering te versterken, vernietigt de huidige droogte de aanwinsten die gemaakt zijn. “De vooruitzichten zijn somber. Als het niet regent in de komende maanden, zal hongersnood een mogelijkheid in Somalië worden. We hebben nu financiële steun nodig om te voorkomen dat gezinnen in ernstige hongersnood belanden”, roept Chaudhary.

Ondanks vroegtijdige waarschuwingen in 2011, was het antwoord op die crisis te traag, en stierven meer dan 260.000 mensen. “Vandaag hebben we nog tijd om programma’s te implementeren om de activa en voedselvoorraden van de mensen te beschermen, te voorkomen dat mensen massaal honger lijden en te voorkomen dat honderdduizenden kinderen ondervoed raken”, zegt Chaudhary.

Wat doet CARE

CARE Somalië heeft bijna 259.000 mensen in Somaliland, Puntland en in het zuiden van het centrum van Somalië bereikt met schoon water, cash transfers, hulpgoederen, voeding en bescherming voor vrouwen en meisjes. CARE is van plan om nog 350.000 Somaliërs te bereiken in de komende zes maanden met cruciale humanitaire hulp. In Ethiopië heeft CARE meer dan een miljoen mensen die door de droogte zijn getroffen, ondersteund met water, voedsel, zaden en contant geld.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief