Home > Actueel > ‘De wereld vergeet Jemen’

‘De wereld vergeet Jemen’

15 januari 2016

Op werkbezoek in Jordanië ontmoette Isadora Quay (CARE gender specialist) haar Yeminitische collega Bushra Aldukhainah (CARE Manager Jemen)en hoorde haar heftige persoonlijke ervaringen uit het dagelijkse leven van de burgeroorlog in Jemen.

20 miljoen mensen

yemen_staff_bushra-aldukainah-familyIsadora Quay: “Jemen is een van de armste landen in het Midden-Oosten. Ook voor het huidige conflict was het land al bijna volledig afhankelijk van import. Nu de havens en vliegvelden door militairen zijn geblokkeerd, zijn de burgers van vrijwel alle hulp afgesloten. Naar schatting meer dan 20 miljoen – van de in totaal 24 miljoen – inwoners heeft  direct humanitaire hulp nodig. Dat zijn er meer dan in de twee conflicten van Syrië en Zuid-Sudan bij elkaar.“

Hulp Jemen

Bushra Aldukhainah ondervindt dagelijks de gevolgen van het oplaaiende conflict. Nachten wakker liggen door de onafgebroken bombardementen. En het verdriet over het verlies van verschillende familieleden. Toch slaagde haar team er de afgelopen tijd in om, ondanks alle problemen, de distributie van water en voedsel uit te voeren. Ook lukte het een aantal waterbronnen weer te herstellen. Dit alles binnen een conflict dat steeds verder escaleert. Bushra: “Ondanks de grote risico’s stoppen we niet met het verstrekken van humanitaire hulp”.

Half miljoen kinderen

Quay: “De afgelopen maanden is de oorlog in Jemen verder geëscaleerd. Meer dan 6000 mensen zijn gedood en ruim 25.000 zijn gewond geraakt. De VN heeft aangegeven dat intussen meer dan een half miljoen kinderen het risico lopen te overlijden, dit aantal bedroeg voor het conflict zo’n 160.000. De Jemenitische burgers hebben het gevoel dat de wereld hen is vergeten.”

Mooi nieuws

Bushra heeft naast alle ellende ook mooie verhalen. Zoals over Khairia. “Zij is een vrouw die zich als vrijwilliger bij CARE heef aangesloten nadat haar huis was vernietigd door luchtaanvallen. Om culturele redenen had ze nog nooit buitenshuis gewerkt. Maar dankzij haar werk voor CARE is ze nu een leider binnen haar gemeenschap. Op deze manier zorgt ze voor een betere vertegenwoordiging bij lokale vergaderingen en distributie van hulpgoederen.”

Lees ook eerdere persoonlijke ervaring van Bushra

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief