Home > De ramp in Beiroet, Libanon

De ramp in Beiroet, Libanon

Op 4 augustus 2020 blaast een alles verwoestende explosie in de haven van Beiroet een groot deel van de stad weg. Duizenden mensen zijn gewond, tienduizenden gezinnen in één klap dakloos. Kinderen zijn hun ouders kwijt, en voedsel- en medicijnvoorraden zijn vernietigd. Door de coronapandemie is de zorg in de stad al compleet uitgeput. De noodsituatie is schrijnend. Er is onmiddellijk hulp nodig

Enorme impact

In een straal van 8 kilometer vanaf de explosie is er schade. Ontzettend veel mensen zijn getroffen door de omvang van deze ramp. Maar liefst 300.000 mensen zijn dakloos geworden en hebben onderdak nodig. Doordat de hele haven en bijbehorende infrastructuur van Beiroet is vernietigd, is er ook een groot tekort aan voedsel en water.

Afhankelijk van humanitaire hulp

Volgens de VN was 75 procent van de Libanezen al afhankelijk van humanitaire hulp voor de explosie van  afgelopen dinsdag. Een derde van de bevolking was hun baan kwijt en een miljoen mensen leefde onder de armoedegrens. Deze cijfers zullen alleen maar verslechteren als gevolg van de explosie.

Hulpverleners werken de klok rond

Hulpverleners van de organisaties achter Giro555 en hun lokale partners werken de klok rond om noodhulp te verlenen in het gebied. Er wordt medische zorg geboden en onderdak geregeld. Duizenden gezinnen die hun huis zijn verloren, worden ondergebracht in noodopvang, waar zij water, eten en toiletartikelen krijgen. Gezinnen onder de armoedegrens ontvangen financiële steun.

Handzeep en mondkapjes

Vanwege de coronapandemie is het belangrijk om mensen ook te beschermen tegen corona. Daarom delen hulporganisaties ook hygiënekits uit met onder andere desinfectiemiddel, handzeep en mondkapjes.

Psychische hulp

Bovendien zijn veel mensen in shock door de gevolgen van de ramp; kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt en mensen hebben familieleden en vrienden verloren. De hulporganisaties achter Giro555 richten zich daarom ook op het bieden van psychische hulp, zowel aan kinderen als volwassenen, enhelpen waar mogelijk bij het herenigen van families.

De hulporganisaties doen er de komende tijd alles aan om zoveel mogelijk noodhulp te bieden aan de slachtoffers van deze vreselijke ramp en om de bewoners van Beiroet te ondersteunen in hun behoeftes.

Delen

Nieuwsbrief