Home > Actueel > Dagelijks overleven in Jemen

Dagelijks overleven in Jemen

9 februari 2016

Bijna een jaar na het uitbreken van het conflict in Jemen zijn meer dan 2,5 miljoen mensen verdreven van hun huizen. Een dagelijkse overlevingstocht is wat resteert.

Nama’a en haar kinderenyemen-1

‘We verscholen ons onder plastic zeilen bevestigd aan muren, of soms aan bomen. Zonder eten en zonder geld. Het leek erop dat de oorlog voor ons het einde zou betekenen. We verhuisden op zoek naar hulp van familie.’

‘Maar hoe kunnen zij ons helpen als hun eigen leven ook is verwoest door de oorlog?’

yemen-2Op dat moment verschijnen Nama’a’s kinderen in de raamopening en vragen hun moeder om eten. Mohammed, de oudste jongen: “We hebben sinds gisteren niet gegeten.”

‘Soms krijgen we één maaltijd per dag, maar soms krijgen we helemaal niets. We kunnen dan niet slapen van de honger.’

yemen-3

‘Dit is mijn keuken waar ik brood kanmaken met bloem dat ik van CARE heb gekregen.’

‘We waren altijd al arm, maar we konden overleven. Nu ben ik niet zeker of we het redden.’

Katiba

yemen-4Katiba (foto links) verloor haar zoon en haar huis toen haar dorp werd beschoten. ‘We werden geraakt door heftige beschietingen. Ik kon mijn zoon niet redden’, zegt ze.

‘Later gingen we met de overgebleven familie naar een ander dorp om een schuilpaats te vinden. We verblijven nu bij familie, maar ook daar is het niet veilig’,  zegt Katiba terwijl het geluid van harde explosies klinkt en veel andere vrouwen en kinderen angstig weghollen.

‘We weten niet wat we moeten doen, maar voor mijn kinderen zal ik niet opgeven.’

Sabah

yemen-5Sabah (foto rechts, met een van haar dochters) hoorde luide explosies en vluchtte uit haar huis met haar kinderen. “We wisten niet wat er gebeurde. Het geluid van de explosies was hard en kwam steeds dichterbij. We holden snel weg voordat ons huis getroffen zou worden.”

‘Ik weet niet welke toekomst mijn dochter wacht. Ik kan niet lezen of schrijven en heb altijd gedroomd dat zij naar school zou kunnen gaan.’

‘Ik wil dat deze oorlog stopt. We zijn bang van de bommen en we zijn moe van het niet weten waar we naar toe moeten gaan.’

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief