Home > Actueel > CARE luidt de noodklok over Congo

CARE luidt de noodklok over Congo

29 augustus 2017

Het aantal mensen dat in Congo op de vlucht is voor geweld is de afgelopen zes maanden verdubbeld tot maar liefst 3.8 miljoen. Daarmee kent Congo het grootste aantal vluchtelingen in Afrika.

Kasaï Regio

Alleen al in de Kasaï Regio, zo groot als Duitsland, zijn meer dan 1.4 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Het oplaaiende geweld kost aan steeds meer mensen het leven. Meer dan 2.8 miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp. Het aantal slachtoffers kan snel oplopen als er niet meer hulp komt.

Congo

Congo is al sinds 1990 verwikkeld in een alles verwoestend conflict en het einde is nog lang niet in zicht. Het conflict dat zich in 16 van de 26 provincies afspeelt, kent het grootst aantal slachtoffers en vluchtelingen in de Kasaï Regio, de Kivus en Tanganyika. ‘Hoewel het geweld in elke regio andere vormen kent, zijn de gevolgen voor de Congolezen overal dezelfde,’ zegt Aaron Brent, senior teamleider humanitaire hulp bij CARE. ‘Mensen raken niet alleen hun huis kwijt, maar ook hun waardigheid.’

Voorkomen toename slachtoffers

Brent zegt dat steeds meer meisjes en vrouwen zich bij de hulporganisaties aanmelden als slachtoffer van verkrachtingen. Een van de wapens gedurende deze verschrikkelijke oorlog. Hulporganisaties hebben meer dan 156.000 mensen kunnen bereiken, maar dat is nog lang niet genoeg! Meer hulp is dringend noodzakelijk om te voorkomen dat het aantal slachtoffers drastisch toeneemt.

 

 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief