Home > Actueel > CARE helpt 4.000 slachtoffers op Sulawesi

CARE helpt 4.000 slachtoffers op Sulawesi

17 oktober 2018

CARE  levert de komende dagen hygiëne kits uit aan 4.000 slachtoffers. Hiermee richt CARE zich op de mensen die het zwaarst getroffen zijn door de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen zijn twee van de grootste problemen waar de slachtoffers mee te kampen hebben.

“Mensen zijn alles kwijt, inclusief hun huizen en ze hebben een  zwaar trauma te verwerken. We beginnen ook uitbraak van ziektes met koorts en diarrhee. Hier bovenop komt nog eens dat mensen leven met de constante angst voor naschokken en kleinere bevingen.” – Wahyu Widayanto, CARE Indonesia noodhulp coördinator in Palu.

Dakloos en bang

CARE’s inventarisatie ter plaatse liet zien dat 80% van de slachtoffers niet in hun eigen huis slaapt, omdat deze beschadigd zijn of omdat de bewoners bang zijn voor nieuwe bevingen. Rond de 30% van de slachtoffers heeft geen toegang tot schoon drinkwater, waardoor velen drinken uit lokale putten of rivieren.

CARE biedt daarom emmers en waterzuiveringstabletten om in de behoefte aan schoon drinkwater te voorzien. CARE’s hygiëne kits bevatten o.a. zeep, waterzuiveringstabletten en wasmiddel. Daarnaast zijn er ook producten speciaal gericht op de behoeftes van vrouwen en meisjes waaronder maandverband.

Grote impact op gezin en inkomen

“Vooral vrouwen delen hun grote zorgen met mij. Bijvoorbeeld zoiets simpels als het gebrek aan melk voor hun babies en het op raken van sanitaire producten. Dit is zorgwekkend want deze vrouwen wonen in gedeelde opvangplekken of zelfs in de buitenlucht. Ze maken zich ernstige zorgen of ze wel terug kunnen keren naar hun huizen en het herbouwen daarvan na de verwoesting die heeft plaatsgevonden.” zegt Widayanto.

Hij vervolgt: “Een groot deel van de (landbouw)grond van de bevolking is verwoest door modderstromen. Dit heeft een grote impact op zowel de bron van inkomsten als voedsel. Zonder oogst zullen de gevolgen langdurig zijn en daarom zal het ook nodig zijn om hen wat geld te geven om ze op weg te helpen.

CARE biedt structurele hulp

CARE wil zich over een periode van 4 jaar richten op levensreddende hulp en daarnaast gehoor geven aan langere termijn behoeftes van de lokale bevolking. Help hen door structureel te doneren. Zo help je hen aan schoon drinkwater, onderdak en een financiële bijdrage om hen op weg te helpen.

Ja, ik help de mensen op Sulawesi

Lees ook het verslag van onze Nederlandse collega, Wouter Bokdam, die bij de verzending van de hygiëne kits was.

 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief