Home > Rohingya vluchtelingen in Bangladesh

Rohingya vluchtelingen in Bangladesh

Meer dan een half miljoen Rohingya’s uit Myanmar zijn in 2017 gevlucht naar Bangladesh als gevolg van het opkomende geweld in de deelstaat Rahkine in Myanmar. De snelheid en omvang van deze grote vluchtelingenstroom heeft gezorgd voor een ernstige humanitaire noodsituatie. De vluchtelingen uit Myanmar hebben al hun bezittingen achter moeten laten. Zij zijn nu afhankelijk van humanitaire hulp voor voedsel en andere levensreddende middelen en leven in grote vluchtelingenkampen. Binnen niet al te lange tijd start het moessonseizoen in Bangladesh, waarbij grote kans is op overstromingen en aardverschuivingen. Hierdoor zullen mensen opnieuw moeten verhuizen in de kampen.

De snelheid en omvang van deze grote vluchtelingenstroom heeft gezorgd voor een ernstige humanitaire noodsituatie.

 

Voorbereiding op natuurgeweld: moesson in aantocht

We bieden onderdak aan de Rohingya vluchtelingen die in de kampen zijn aangekomen en noodopvang nodig hebben. We helpen mensen om zelf schuilplaatsen te bouwen en geven ze training over het het verstevigen van bestaande leefruimte. Dit is extra belangrijk omdat Bangladesh een stevig moessonseizoen kent met zware regenval en zelfs cylonen. Verzwelgende modderstromen en landverschuivingen zorgen er voor dat de situatie in de kampen nog meer verslechtert.

Daarnaast is er extra aandacht voor hygiëne. De uitbraak van besmettelijke ziektes ligt namelijk op de loer bij een dergelijke natuurramp.  Het bieden van veiligheid en bescherming is een belangrijk onderdeel van ons werk in Bangladesh. We zorgen ervoor dat de meest kwetsbare groepen zoals vrouwen, meisjes en ouderen toegang hebben tot veilig onderdak, latrines en verlichte sanitaire voorzieningen. Zo bieden we bijvoorbeeld voldoende schoon drinkwater en zorgen we dat iedereen de handen kan wassen.

Om dit te kunnen blijven doen hebben wij jouw steun hard nodig.

Bekijk hier hoe jij kunt bijdragen

 

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief