Home > Aardbeving in Nepal (2015)

Aardbeving in Nepal (2015)

Achtergrond
Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door de zwaarste aardbeving in het land in 80 jaar. Duizenden mensen kwamen om en miljoenen mensen verloren hun huis en bron van inkomsten. Op dinsdagochtend 12 mei werd Nepal getroffen door een tweede zware aardbeving. Hierbij vielen opnieuw doden en vele gewonden.

CARE in Nepal
Direct na de aardbeving heeft CARE in Nepal hulpoperaties opgezet in de drie zwaarst getroffen gebieden. De mensen daar zijn woonachtig in de meest afgelegen gebieden van het land en hierdoor vaak afgesloten van de buitenwereld. In deze gebieden zorgden wij voor tijdelijk onderdak, levensonderhoud en voedselzekerheid, water sanitatie en hygiëne, gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en jonge meisjes, tegengaan van geweld tegen vrouwen en jonge meisjes, land- en eigendomsrechten, gendergelijkheid, het betrekken van minderheidsgroeperingen bij besluitvorming en het bieden van bescherming. Met het geld van Giro555 hebben wij in Nepal het levensonderhoud van 18.400 kwetsbare gezinnen verbeterd. Hiermee heeft het CARE-project in Nepal een totaal van 79.000 mensen bereikt in 19 dorpen binnen de zwaar getroffen districten Gorkha, Dhading en Sindhulpalchowk.

Steun voor kleine ondernemingen
Nadat de meest urgente noodhulp was verstrekt, werd na 6 maanden langzaamaan gewerkt aan wederopbouw. Vanaf dat moment hielpen wij families met het opzetten van kleine ondernemingen zodat mensen weer geld konden verdienen.

Zo ook voor Mangali Kumal, een 52-jarige moeder uit het dorp Salyantar in Nepal. Voor de aardbeving was zij met haar gezin volledig afhankelijk van de landbouw. Door de ramp verloor ze een belangrijk deel van haar bestaansmiddelen, zoals landbouwmateriaal, granen en haar opslagschuurtje. Dankzij de hulp van CARE is Mangali een eigen varkensfokkerij gestart. Hiermee verdient ze nu haar geld en kan ze de opleiding van haar dochter betalen.

Ik had nog nooit eerder varkens gefokt, hoewel ik dit altijd al wilde doen. Het is mijn droom. Maar door geldgebrek lukte het me niet. Nadat ik dankzij CARE twee biggetjes kon kopen en werd getraind hoe varkens te fokken, was ik vastbesloten er een succes van te maken.

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief