Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft CARE de tien meest onderbelichte humanitaire crises van het voorbije jaar geanalyseerd. Voor het rapport zijn meer dan 1,2 miljoen wereldwijde online bronnen in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Arabisch geanalyseerd op berichtgeving overhumanitaire crises die ten minste 1 miljoen mensen hebben getroffen.
De crises die de top 10 van CARE’s rapport Suffering in Silence haalden, kregen samen minder wereldwijde media-aandacht dan het Eurovisie Songfestival en werden 26 keer minder genoemd dan de lancering van PlayStation5. Ondertussen voorspellen de Verenigde Naties dat in 2021 ten minste 235,4 miljoen mensen wereldwijd humanitaire hulp nodig zullen hebben. Als een crisis de krantenkoppen niet haalt, is het moeilijk om financiering te krijgen voor humanitaire hulp. Middels het rapport Suffering in Silence vraagt CARE aandacht voor deze dynamiek en willen we inspireren tot verandering.
Natuurrampen en schaarse landbouwgrond veroorzaken honger.
Wanhoop heeft hier de overhand genomen.
De crisis die de wereld vergeet.
Achtergelaten ouderen moeten het zelf maar uitzoeken.
Verwaarloosd en beschadigd door klimaatverandering.
Zorgelijke toename van zelfmoorden en kindhuwelijken.
Conflicten, geweld en een drievoudige ramp: COVID-19, zwermen sprinkhanen en grote overstromingen.
De humanitaire crisis die gevoed wordt door geweld en COVID-19.
Vindingrijkheid is van levensbelang om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.
Extreem weer veroorzaakt voedseltekorten.
De Centraal-Afrikaanse Republiek, Madagaskar, Mali en Burundi staan al vier tot vijf jaar op rij in CARE’s Suffering in Silence-ranglijst. Het Afrikaanse continent is nog steeds de thuisbasis van enkele van de meest onzichtbare crises in de media. Laten we bovenal niet vergeten dat alle landen uit dit overzicht, vanuit hun crisissituatie, eveneens gebukt gingen onder de wereldwijde pandemie.
Download hieronder de (Engelstalige) factsheet, die een kort maar overzichtelijk beeld geeft van de opvallendste onderzoeksuitslagen:
Burundi kreeg in 2020 in totaal slechts 542 keer aandacht van de media. In de afbeelding hieronder staan alle landen uit de lijst genoemd met de hoeveelheid media-aandacht die zij kregen:
Ter vergelijking:
Bent u geïnteresseerd geraakt in het volledige (Engelstalige) rapport? Download het hieronder: