Home > Actueel > 1 jaar na aardbeving Nepal: 196.000 mensen bereikt door CARE

1 jaar na aardbeving Nepal: 196.000 mensen bereikt door CARE

22 april 2016

CARE heeft tot nu toe bijna 200.000 mensen in Nepal geholpen na de zware aardbevingen in 2015. Het meest geld ging naar noodhulp voor de getroffen bevolking. Met het geld zijn bijvoorbeeld duizenden tijdelijke huizen gebouwd, sanitaire voorzieningen aangelegd en mensen van warme kleding en dekens voorzien.img_5879

Op 25 april en 12 mei werd Nepal getroffen door zware aardbevingen. Ruim 8 miljoen mensen hadden hulp nodig. Meer dan 8.800 mensen stierven en ruim 22.000 mensen raakten gewond. Een half miljoen huizen werd verwoest. Nederland gaf gul aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Nepal.

Giro555

Via de Nationale Actie van Giro555 werd in totaal ruim € 25 miljoen ingezameld door het Nederlandse publiek.  In totaal heeft CARE Nederland van Giro555 € 1.582,831 ontvangen, waarvan tot nu toe € 925.497 is uitgegeven. De Nederlandse overheid, via het Ministerie van Buitenlandse Zaken, gaf een bijdrage van € 4 miljoen euro aan een alliantie van Nederlands hulporganisaties, waaronder CARE.  Dit bedrag is volledig besteed. 

Belangrijke stem

Hulpverleners hebben ontzettend veel werk gedaan om de vele noden van de getroffenen te verlichten. Hulp ging met name naar voedsel en water, medische zorg en tijdelijk onderdak.
Bij de wederopbouw heeft de getroffen bevolking zelf een belangrijke stem. Landendirecteur CARE Nepal Lora Wuennenberg: “De gemeenschap geeft niet alleen zelf aan waar de grootste behoefte aan is, maar levert zelf ook een belangrijke actieve bijdrage bij de wederopbouw. Wij steunen hun daarbij met het aanleveren van het benodigde materiaal en technische ondersteuning voor bijvoorbeeld herstel van watersystemen.”

Ontoegankelijke gebieden

20150807-l1080597Logistiek is de hulpoperatie uitdagend, vanwege de schaal van de ramp en de ontoegankelijke gebieden waar de ramp plaatsvond. Een groot deel van de in totaal 8 miljoen getroffenen zijn soms alleen te voet bereikbaar. Daarbij zijn de weersomstandigheden in Nepal extreem, met landverschuivingen door hevige moessonregens en vrieskou. De situatie in het land verslechterde, doordat de levering en distributie van brandstof, gas en hulpgoederen stokte als gevolg van grensproblemen.

Uitdaging

Gecompliceerde overheidsprocedures en trage politieke besluitvorming vormen een andere groot grote uitdaging voor de daadwerkelijke wederopbouw. Voor twee en een half miljoen mensen is het een jaar na de aardbeving nog steeds onzeker wanneer ze een permanent en veilig huis kunnen bouwen.  Hulporganisaties hopen dat daarover snel meer duidelijkheid komt en zijn klaar om bouwprojecten te ondersteunen.

Bekijk CARE’s resultaten met het Giro555 geld

Bekijk het volledige Giro555 rapport (deel 1)

Bekijk het volledige Giro555 rapport (deel 2)

Help mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief