Marian uit Sierra Leone

Marian Kamara komt uit Bombali in Noord-Sierra Leone. Marian heeft vele uitdagingen in haar leven gehad. Tijdens een elf jaar durende burgeroorlog werd haar moeder gedood, ook maakte ze extreme armoede en een epidemie van het ebolavirus mee. Toch is ze erin geslaagd om een van de meest succesvolle retailbedrijven in haar regio op te zetten.

Marian Kamara uit Sierra Leone voor winkel
© Eric Kampherbeek
Beeld: CARE Nederland

Marian (49 jaar) had al van jongs af aan een ondernemersgeest en verkocht op school bonen en cassave tijdens de middagpauze om de eindjes aan elkaar te knopen. Helaas moest ze na de basisschool stoppen met leren, omdat haar ouders de kosten niet langer konden betalen.

Geïnspireerd door zowel haar moeder als andere succesvolle zakenvrouwen in haar gemeenschap pakte ze het ondernemerschap op. Na het vertrouwen van de lokale vrouwen te hebben gekregen, ontving Marian coaching en goederen op krediet waarmee ze haar klantenbestand opbouwde. Toen haar bedrijf van start ging, kon ze de vrouwen snel terug betalen.

Succesverhaal

Het blijven runnen van een kleine onderneming is echter een uitdaging. Ze hoorde van het Women in Enterprise-project van CARE en gefinancierd door H&M Foundation. Ze zei: “Ik vond het moeilijk om mijn bedrijf te runnen, totdat CARE mij training in financiële administratie en bedrijfsmanagement aanbood.”

Na de trainingen kon Marian haar bedrijf verder laten groeien. Na de ebola-epidemie brak een moeilijke tijd aan, maar dankzij haar nieuw ontwikkelde financiële en zakelijke vaardigheden was ze in staat om deze uitdagingen te overwinnen.

Beeld: CARE Nederland

Haar man en vier kinderen zijn trots op haar succes. De kinderen kunnen naar school en samen met haar man heeft Marian een huis gebouwd op een eigen stukje land.

“Sommige mannen zijn bang voor het succes van hun vrouw. Ze denken dat succesvolle vrouwen hun autoriteit ondermijnen. Terwijl ik denk dat vrouwen juist heel geschikt zijn voor het ondernemerschap. Ze hebben focus en zijn toegewijd in alles wat ze doen.”

Marian Kamara

Rolmodel

Marian wil graag iets terug doen en helpt andere jonge vrouwen in haar regio. Ze is hun mentor, coach én rolmodel. Ze zorgt ervoor dat de vrouwen goederen op krediet kunnen krijgen.

Wanneer je vier monden te voeden hebt, heb je geen keus, sta je op en ga aan het werk. Dan word je succesvol en beginnen mensen te praten. Van vrouwen wordt verwacht dat ze hard werken, maar ze mogen niet slagen. Maar ik ben als ondernemer geboren en nu ben ik een van de meest succesvolle retailers in mijn regio. Van vrouwen wordt verwacht dat ze hard werken, maar ze mogen niet slagen.