Gerechtshof: Rijke landen kunnen verantwoordelijkheid voor klimaatcrisis niet langer ontwijken
23 juli 2025 – In een historische Advisory Opinion stelt het Internationaal Gerechtshof dat alle overheden volgens internationaal recht verplicht zijn om de klimaatcrisis aan te pakken met ambitieuze maatregelen. Het Hof benadrukt dat overheden juridisch verantwoordelijk zijn voor het beschermen van mensenrechten in het licht van klimaatverandering. Ook werd het belang van het niet overschrijden van 1,5C opwarming van de aarde benadrukt als wettelijke plicht.
“De klimaatcrisis is hier en nu en het verwoest levens,” zegt Kerime van Opijnen, klimaatexpert bij CARE Nederland. “Vrouwen en meisjes in het Mondiale Zuiden, die het minst hebben bijgedragen aan deze crisis, dragen de zwaarste last. Deze uitspraak bevestigt dat rijke landen hun verantwoordelijkheid niet langer kunnen ontwijken. Klimaatactie is geen keuze, het is een plicht.”
Hoewel niet juridisch bindend, geeft het advies krachtige ondersteuning aan klimaatrechtszaken en beleidsverandering. “Dit is een belangrijk moment,” zegt Van Opijnen. “Het maakt duidelijk dat klimaatrechtvaardigheid geen gunst is, het is een recht. En het is hoog tijd dat overheden en bedrijven daarnaar gaan handelen.”
Noot voor de redactie
Voor persaanvragen kunt u contact opnemen met met onze persvoorlichter.
Over CARE Nederland
CARE is een van de grootste humanitaire organisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen. Wij slaan de brug tussen noodhulp en duurzame ontwikkeling. Door de veerkracht van gemeenschappen tegen crises zoals conflict en klimaatverandering te versterken, werken wij aan blijvende verandering. Dat doen we samen met lokale partners en gemeenschappen – altijd met een focus op gelijkwaardigheid en de rol van vrouwen. Want als mensen gelijke kansen hebben, verminderen we armoede en onrecht structureel.