Home > Humanitaire Noodhulp

Humanitaire Noodhulp

Bij een ramp of oorlog hebben we maar 1 prioriteit: levens redden. Ongeacht geslacht, ras, geloof of politieke overtuiging redden we levens waar we kunnen. Centraal in onze hulp staan voedsel, schoon drinkwater en hygiëne pakketten. We hebben altijd oog voor de specifieke behoeften van vrouwen in een noodhulpsituatie en proberen hier zo goed mogelijk op in te spelen. Want in een ramp- of oorlogssituatie zijn vrouwen extra kwetsbaar. Bovendien staan veel moeders er alleen voor om te zorgen voor hun gezin. We geven ze voorlichting en training op het gebied van hygiëne, veiligheid en voeding. Daarnaast bespreken we de rol die zowel mannen als vrouwen kunnen spelen bij het creëren van een veilige leefomgeving.

Rampen waarbij CARE noodhulp biedt:

Samen tegen de coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Maar de gevaren van COVID-19 komen wereldwijd extra hard aan bij de bijna 168 miljoen mensen die ook zonder het virus al noodhulp en bescherming nodig hebben als gevolg van conflicten, armoede en beperkte middelen.

Samen met u werken we aan het veilig houden van de meest kwetsbaren wereldwijd door het bieden van watervoorzieningen, handwasstations en voorlichting over hygiëne.

Lees meer

Uitbreiding noodhulp door aanhoudend geweld in Syrië

De situatie verslechtert in het noordwesten van Syrië. Sinds december 2019 zijn circa een miljoen mensen opnieuw op de vlucht geslagen als gevolg van aanhoudend geweld. De vluchtelingenkampen zijn inmiddels overvol. Noodhulp in de regio’s Idlib en Aleppo wordt verder uitgebreid.

Binnen het samenwerkingsverband van de Dutch Relief Alliance, werken hulporganisaties nauw samen met lokale organisaties. CARE Nederland coördineert deze werkzaamheden, die grotendeels gericht zijn op het bieden van onderdak, sanitaire voorzieningen en medische hulp.

In verband met de corona pandemie zal extra worden geïnvesteerd in onder meer hygiënemaatregelen en toegang tot schoon water, om de verspreiding van het virus onder kwetsbare vluchtelingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees meer

Ongekende hongersnood teistert Jemen

In Jemen worden miljoenen mensen bedreigd door hongersnood. Het land is vrijwel volledig ontwricht als gevolg van het gewapende conflict tussen verschillende groeperingen. Mensen zijn hun huizen ontvlucht en naar schatting is 80% van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp. Onder hen verkeren velen in een direct levensbedreigende situatie.

“Je ziet moeders sterven, omdat ze hun eten als eerste aan hun kinderen afstaan”, vertelt Jolien Veldwijk, die werkzaam is op het CARE landenkantoor in Jemen. “Mensen lijden hier honger. De helft weet niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt.”

CARE biedt hulp met onder meer voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Lees meer

Onmenselijke omstandigheden voor vluchtelingen uit Myanmar

 

De Rohingya worden sinds 2017 met geweld verdreven uit Myanmar, waar zij gezien worden als een religieuze minderheid. Duizenden vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle kampen in buurland Bangladesh. Ze lopen risico op ziekten zoals difterie, wat vooral dodelijk is voor kinderen.

“In de 20 jaar dat ik met vluchtelingen werk, heb ik nergens zoveel leed gezien als in de vluchtelingenkampen in Bangladesh,’ vertelt Zia Choudhury, directeur bij CARE Bangladesh.

Hoewel de omvang van de crisis de hulpverlening bemoeilijkt, heeft CARE al meer dan 190.000 mensen kunnen bereiken met voedsel, huishoudelijke benodigdheden en onderdakmaterialen. CARE teams bouwen ook vrouwvriendelijke ruimtes in de kampen, waar vrouwen en meisjes worden geholpen. Ze krijgen ook toegang tot psychologische hulp zodat ze beter om kunnen gaan met de traumatische ervaringen.

Het corona virus vormt nu een nieuwe bedreiging voor deze vluchtelingen. De komende tijd zal er daarom extra geïnvesteerd worden in maatregelen die een snelle verspreiding van het virus moeten voorkomen, zoals het geven van voorlichting en het stimuleren van handenwassen. Tevens wordt er gezorgd voor handwaspunten, sanitair, schoon water en zeep.

Zorgmedewerkers worden getraind in de preventie en beheersing van het virus en ontvangen beschermende materialen voor zichzelf en hun patiënten. Corona patiënten worden zo snel mogelijk geïsoleerd en doorverwezen.

Lees meer

Dodelijkste cycloon ooit treft Zuidelijk Afrika

In zuidelijk Afrika zijn Malawi, Zimbabwe en Mozambique hard getroffen door cycloon Idai. De tot nu toe dodelijkste storm ooit bereikte Mozambique op 14 maart 2019 als eerste, waarbij de stad Beira en de omliggende dorpen het meest te verduren hebben gekregen. Vanuit Mozambique vervolgde de storm zijn alles verwoestende reis naar Zimbabwe en Malawi.

CARE is direct na de eerste inventarisatie begonnen met het bieden van noodhulp aan de slachtoffers met o.a. tenten, zeildoeken en touwen en hygiënekits.

Lees meer

Verwoestende aardbeving en tsunami treffen Indonesisch eiland Sulawesi

Op 28 september 2018 werden de inwoners van het Indonesische eiland Sulawesi opgeschrikt door een zware aardbeving van 7.5 op de schaal van Richter. Hierop volgde een verwoestende tsunami. Het epicenter van de beving lag in de Donggala regio, wat ten noorden ligt van Sulawesi’s hoofdstad Palu. De stad en haar inwoners vierde haar 40-jarig bestaan toen de aardbeving en tsunami plaatsvonden. Als gevolg hiervan zijn duizenden mensen omgekomen.

CARE bood noodhulp waaronder onderdak, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, met extra aandacht voor de behoeftes van vrouwen en meisjes.

Lees meer

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief