CARE biedt noodhulp in de grootste brandhaarden en rampgebieden van de wereld. Vandaag de dag zijn we aanwezig in 94 landen om noodhulp te bieden aan slachtoffers van conflicten of natuurrampen. Jaarlijks delen we miljoenen pakketten uit met essentiële basisbehoeften zoals eten, water, hygieneproducten, materialen voor onderdak, en warme kleding tegen de kou in de winter.

Irma treft 5 miljoen mensen op Cuba

Cuba blijft achter met spoor van vernieling na orkaan Irma. Met windsnelheden van 220 per uur raasde deze tropische cycloon door Cuba. De hardste klappen vielen in de noordelijke provincies van het eiland: Camaguey, Ciego de Avila, Sancti Spiritus and Villa Clara.

Volgens de cijfers van de Verenigde Naties 5 miljoen mensen, dat is de helft van de totale bevolking, op een of andere manier getroffen door de oorkaan. In de noordelijke provincies zijn ruim 12.600 huizen deels of helemaal ingestort.

Het herstellen van die schade wordt moeilijk vanwege de handelsboycot van de Verenigde Staten tegen Cuba. Dit maakt het lastig om aan bouwbenodigdheden te komen. Daarom deelt CARE ook bouwmaterialen uit die door locale mensen zijn vervaardigd. Daarnaast hebben miljoenen Cubanen geen toegang tot stromend water. CARE richt zich op arme gezinnen die hun huis zijn kwijtgeraakt en helpt ze aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Orkaan Irma treft Haïti

Op 7 en 8 september veroorzaakte Orkaan Irma schade en overstromingen in Haïti. CARE’s noodhulp teams in Haïti en Cuba maakte schoon drinkwater, voedsel en noodvoorzieningen gereed en begonnen vervolgens hulp te verlenen aan de Haïtiaanse mensen die door de orkaan zijn getroffen.

Irma “zal levensgevaarlijke wind en regenval blijven veroorzaken”, verklaarde de U.S. National Hurricane Center. CARE biedt hulp in ten minste acht van de tien provincies op Haïti. Naast voedsel en schoon drinkwater deelt CARE waterzuiveringstabletten en dekkleden uit die voor onderdak kunnen worden gebruikt.

Noodhulp Jemen

Meer dan 21,1 miljoen mensen in Jemen – zo’n 80 procent van de bevolking – hebben humanitaire hulp nodig. Ten minste twee miljoen mensen zijn ontheemd, 75 procent van hen zijn vrouwen en kinderen. Door het aanhoudend conflict vindt in Jemen één van de grootste humanitaire crises ter wereld plaats. Voedsel, water, gezondheidszorg, medicijnen, er is gebrek aan alles.

Vijf Dutch Relief Alliance (DRA) partners, waaronder CARE implementeren hulpprogramma’s in Jemen en verzorgen hiermee de eerste levensbehoeften van de meest kwetsbare gemeenschappen. Lees meer.