Verwoestende aardbeving en tsunami treffen Indonesisch eiland Sulawesi

Op vrijdag 28 september werden de inwoners van het Indonesische eiland Sulawesi opgeschrikt door een zware aardbeving van 7.5 op de schaal van Richter. Hierop volgde een verwoestende tsunami. Het epicenter van de beving lag in de Donggala regio, wat ten noorden ligt van Sulawesi’s hoofdstad Palu. De stad en haar inwoners vierde haar 40-jarig bestaan toen de aardbeving en tsunami plaatsvonden. Als gevolg hiervan zijn minstens 1200 mensen omgekomen. De lokale overheid verwacht dat dit aantal de komende dagen nog zal oplopen. Ruim 16.000 mensen die de overleefden zijn geëvacueerd. In totaal zijn er 1.6 miljoen geraakt door deze ramp. Meer naschokken en schade worden verwacht.

Lees meer

 

Onmenselijke omstandigheden voor vluchtelingen uit Myanmar

Sinds eind augustus 2017 zijn ruim 655.000 nieuwe vluchtelingen uit Myanmar aangekomen in Bangladesh, het merendeel met weinig tot geen bezittingen. Vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle kampen. Ze lopen risico op ziekten zoals difterie, wat vooral dodelijk is voor kinderen.

“In de 20 jaar dat ik met vluchtelingen werk, heb ik nergens zoveel leed gezien als in de vluchtelingenkampen in Bangladesh,’ vertelt Zia Choudhury, directeur bij CARE Bangladesh. ‘Ik ben bang dat de omstandigheden zullen zorgenvoor een epidemie, en een tweede ramp zullen veroorzaken.”

Hoewel de omvang van de crisis de hulpverlening bemoeilijkt, heeft CARE al meer dan 190,000 mensen kunnen bereiken met voedsel, huishoudelijke benodigdheden en onderdakmaterialen.

CARE teams bouwen ook Vrouwvriendelijke Ruimtes in de kampen, waar vrouwen en meisjes worden geholpen. Ze krijgen ook toegang tot psychologische hulp zodat ze beter om kunnen gaan met de traumatische ervaringen.

Lees hier het verhaal van Senoara, vluchteling uit Myanmar

Heropening haven en vliegveld Aden (Jemen) niet genoeg!

De humanitaire gemeenschap in Jemen  in Jemen is woedend over de voortdurende blokkade door de coalitie, geleid door Saoedi-Arabië. Door de blokkade lopen miljoenen mensen gevaar door een groot tekort aan voedsel en medische hulp.

Al sinds 6 november is het land volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Voedsel, brandstof, medicijnen en andere voorraden raken op, waardoor miljoenen mensen worden blootgesteld aan ziekte en honger. Hoewel de heropening van de haven en luchthaven van Aden een positieve ontwikkeling is, volstaat het niet om in de behoeften van de hele Jemenitische bevolking te voorzien. De blokkade van de grenzen is een maatregel die kan leiden tot collectieve bestraffing van miljoenen Jemenieten. Het verergert de ergste humanitaire crisis in de wereld! Na drie jaar oorlog telt het land meer dan 20 miljoen mensen die afhankelijk zijn van noodhulp, waarvan 7 miljoen burgers die op de rand van de hongersnood leven.

De hulporganisaties in Jemen roepen de Saoedische coalitie op om onmiddellijk alle Jemenitische havens te heropenen voor humanitaire goederen. Verder roepen we alle partijen in het conflict op hun verplichtingen volgens het Internationale Humanitaire recht na te komen. Tot slot doen we een beroep op staten, die invloed hebben op de partijen in het conflict, om zich harder in te zetten voor een ​​politieke oplossing voor de crisis. Het lijden van het Jemenitische volk moet stoppen!

Extra noodhulp voor vluchtelingen Rohingya in Bangladesh

Meer dan een half miljoen Rohingya’s zijn van Myanmar gevlucht naar Bangladesh. Nadat het geweld tegen deze moslimminderheid oplaaide in augustus, vluchtten Rohinghya massaal de grens over, hongerig en uitgeput.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bijna drie miljoen euro toegezegd voor noodhulp ten bate van de vluchtende Royinga bevolking uit Myanmar. Deze hulp zal door Save the Children, CARE Nederland, Cordaid, Plan Nederland en Oxfam Novib worden uitgevoerd in Bangladesh. Hier worden de vluchtelingen in snelgroeiende en volle kampen opgevangen. Doel is om zo’n 100.000 extra vluchtelingen te kunnen ondersteunen. Deze organisaties zijn al actief in Bangladesh en kunnen zo hun activiteiten op het gebied van (drink) water, sanitaire voorzieningen, onderdak en bescherming langer voortzetten en uitbreiden.

Dit noodhulpprogramma wordt gecoördineerd door Dutch Relief Alliance (DRA), een Nederlands samenwerkingsverband van een groot aantal hulporganisaties, waaronder CARE. Hierdoor kan sneller de juiste adequate hulp worden geboden.

CARE biedt noodhulp in de grootste brandhaarden en rampgebieden van de wereld. Vandaag de dag zijn we aanwezig in 94 landen om noodhulp te bieden aan slachtoffers van conflicten of natuurrampen. Jaarlijks delen we miljoenen pakketten uit met essentiële basisbehoeften zoals eten, water, hygieneproducten, materialen voor onderdak, en warme kleding tegen de kou in de winter.

 Cholera-uitbraak in Jemen

Jemen wordt momenteel geconfronteerd met een acute en snel verspreidende cholera-uitbraak die de humanitaire crisis in het land kan verergeren. Het ontbreken van een functionerend gezondheidssysteem en beperkte toegang tot veilig water en hygiëne verergert de situatie. 18,9 miljoen mensen in Jemen hebben humanitaire hulp nodig, waarvan 14,5 miljoen geen toegang hebben tot veilige water- en sanitaire voorzieningen. Meer dan de helft van alle gezondheidsvoorzieningen in Jemen zijn als gevolg van het conflict gesloten of functioneren alleen gedeeltelijk.

CARE biedt humanitaire hulp in 25 districten in Jemen om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Dit omvat het voorzien van veilig drinkwater aan openbare voorzieningen, zoals ziekenhuizen en scholen, en de distributie van hygiëne en cholera kits om infecties te voorkomen. CARE werkt ook samen met lokale gemeenschappen bij het uitvoeren van campagnes gericht op hygiënische bewustwording. Lees meer.

 

Irma treft 5 miljoen mensen op Cuba

Cuba blijft achter met spoor van vernieling na orkaan Irma. Met windsnelheden van 220 per uur raasde deze tropische cycloon door Cuba. De hardste klappen vielen in de noordelijke provincies van het eiland: Camaguey, Ciego de Avila, Sancti Spiritus and Villa Clara.

Volgens de cijfers van de Verenigde Naties 5 miljoen mensen, dat is de helft van de totale bevolking, op een of andere manier getroffen door de oorkaan. In de noordelijke provincies zijn ruim 12.600 huizen deels of helemaal ingestort.

Het herstellen van die schade wordt moeilijk vanwege de handelsboycot van de Verenigde Staten tegen Cuba. Dit maakt het lastig om aan bouwbenodigdheden te komen. Daarom deelt CARE ook bouwmaterialen uit die door locale mensen zijn vervaardigd. Daarnaast hebben miljoenen Cubanen geen toegang tot stromend water. CARE richt zich op arme gezinnen die hun huis zijn kwijtgeraakt en helpt ze aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

 

Orkaan Irma treft Haïti

Op 7 en 8 september veroorzaakte Orkaan Irma schade en overstromingen in Haïti. CARE’s noodhulp teams in Haïti en Cuba maakte schoon drinkwater, voedsel en noodvoorzieningen gereed en begonnen vervolgens hulp te verlenen aan de Haïtiaanse mensen die door de orkaan zijn getroffen.

Irma “zal levensgevaarlijke wind en regenval blijven veroorzaken”, verklaarde de U.S. National Hurricane Center. CARE biedt hulp in ten minste acht van de tien provincies op Haïti. Naast voedsel en schoon drinkwater deelt CARE waterzuiveringstabletten en dekkleden uit die voor onderdak kunnen worden gebruikt.

 

Noodhulp Jemen

Meer dan 21,1 miljoen mensen in Jemen – zo’n 80 procent van de bevolking – hebben humanitaire hulp nodig. Ten minste twee miljoen mensen zijn ontheemd, 75 procent van hen zijn vrouwen en kinderen. Door het aanhoudend conflict vindt in Jemen één van de grootste humanitaire crises ter wereld plaats. Voedsel, water, gezondheidszorg, medicijnen, er is gebrek aan alles.

Vijf Dutch Relief Alliance (DRA) partners, waaronder CARE implementeren hulpprogramma’s in Jemen en verzorgen hiermee de eerste levensbehoeften van de meest kwetsbare gemeenschappen. Lees meer.