Home > Humanitaire Noodhulp

Humanitaire Noodhulp

Bij een ramp of oorlog hebben we maar 1 prioriteit: levens redden. Ongeacht geslacht, ras, geloof of politieke overtuiging redden we levens waar we kunnen. Centraal in onze hulp staan voedsel, schoon drinkwater en hygiëne pakketten. We hebben altijd oog voor de specifieke behoeften van vrouwen in een noodhulpsituatie en proberen hier zo goed mogelijk op in te spelen. Want in een ramp- of oorlogssituatie zijn vrouwen extra kwetsbaar. Bovendien staan veel moeders er alleen voor om te zorgen voor hun gezin. We geven ze voorlichting en training op het gebied van hygiëne, veiligheid en voeding. Daarnaast bespreken we de rol die zowel mannen als vrouwen kunnen spelen bij het creëren van een veilige leefomgeving.

Actuele rampen waarbij CARE noodhulp biedt:

Massale vluchtelingenstroom Noord-Syrië dreigt

De afgelopen acht jaar zorgde intense gevechten voor de grootste vluchtelingenstroom ter wereld. Ruim 12 miljoen mensen, meer dan de helft van de inwoners, is op de vlucht, vermist of heeft dringend humanitaire hulp nodig. De helft van deze groep bestaat uit kinderen. Omringende landen zoals o.a. Jordanië vangen 5,6 miljoen (geregistreerde) vluchtelingen op. De rest, het overgrootte deel, bevindt zich buiten de officiële vluchtelingenkampen en leggen hiermee een zware druk op kwetsbare infrastructuur,  gezondheidszorg en andere voorzieningen.

Syrische vluchtelingen hebben alles achtergelaten en worstelen ze om zichzelf en hun gezin te voorzien in de meest basale levensbehoeften. De nieuwe militaire missie in Noord-Syrië zet hun positie nog verder onder druk. CARE vreest voor een escalatie van geweld, resulterend in (hernieuwde) massale vluchtelingenstromen.

Dodelijkste cycloon ooit treft Zuidelijk Afrika

In zuidelijk Afrika zijn Malawi, Zimbabwe en Mozambique hard getroffen door cycloon Idai. De tot nu toe dodelijkste storm ooit bereikte Mozambique donderdagavond 14 maart als eerste, waarbij de stad Beira en de omliggende dorpen het meest te verduren hebben gekregen. Vanuit Mozambique vervolgde de storm zijn alles verwoestende reis naar Zimbabwe en Malawi.

CARE is direct na de eerste inventarisatie begonnen met het bieden van noodhulp aan de slachtoffers met o.a. tenten, zeildoeken en touwen en hygiënekits.

Lees meer

Ongekende hongersnood teistert Jemen

In Jemen worden 14 miljoen mensen acuut bedreigd door hongersnood. Dit maakte VN-gezant Mark Lowcock vorige week bekend. Waar men een maand geleden nog uitging van 11 miljoen mensen, geven de nieuwste indicaties aan dat er drie miljoen extra mensen zonder voedsel dreigen te raken in de komende maanden. Daarmee wordt de helft van de totale bevolking van Jemen afhankelijk van voedselhulp. Lowcock gaf aan dat deze nood “veel groter dan alles wat experts op dit gebied ooit in hun werkzame leven hebben gezien”.

CARE biedt hulp op het gebied van voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Lees meer

Verwoestende aardbeving en tsunami treffen Indonesisch eiland Sulawesi

Op vrijdag 28 september werden de inwoners van het Indonesische eiland Sulawesi opgeschrikt door een zware aardbeving van 7.5 op de schaal van Richter. Hierop volgde een verwoestende tsunami. Het epicenter van de beving lag in de Donggala regio, wat ten noorden ligt van Sulawesi’s hoofdstad Palu. De stad en haar inwoners vierde haar 40-jarig bestaan toen de aardbeving en tsunami plaatsvonden. Als gevolg hiervan zijn minstens 1200 mensen omgekomen. De lokale overheid verwacht dat dit aantal de komende dagen nog zal oplopen. Ruim 16.000 mensen die de overleefden zijn geëvacueerd. In totaal zijn er 1.6 miljoen geraakt door deze ramp. Meer naschokken en schade worden verwacht.

CARE biedt noodhulp waaronder onderdak, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, hierbij is extra aandacht voor de behoeftes voor vrouwen en meisjes.

Lees meer

Onmenselijke omstandigheden voor vluchtelingen uit Myanmar

Sinds eind augustus 2017 zijn ruim 655.000 nieuwe vluchtelingen uit Myanmar aangekomen in Bangladesh, het merendeel met weinig tot geen bezittingen. Vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle kampen. Ze lopen risico op ziekten zoals difterie, wat vooral dodelijk is voor kinderen.

“In de 20 jaar dat ik met vluchtelingen werk, heb ik nergens zoveel leed gezien als in de vluchtelingenkampen in Bangladesh,’ vertelt Zia Choudhury, directeur bij CARE Bangladesh. ‘Ik ben bang dat de omstandigheden zullen zorgenvoor een epidemie, en een tweede ramp zullen veroorzaken.”

Hoewel de omvang van de crisis de hulpverlening bemoeilijkt, heeft CARE al meer dan 190,000 mensen kunnen bereiken met voedsel, huishoudelijke benodigdheden en onderdakmaterialen.

CARE teams bouwen ook vrouwvriendelijke ruimtes in de kampen, waar vrouwen en meisjes worden geholpen. Ze krijgen ook toegang tot psychologische hulp zodat ze beter om kunnen gaan met de traumatische ervaringen.

Lees meer

Help ook mee

Doneer nu

Delen

Nieuwsbrief