Zonder actie zullen in juni 8,3 miljoen mensen in Somalië honger lijden

Volgens het onlangs uitgebrachte rapport over voedselclassificatie, zullen delen van Somalië tegen juni 2023 met een hongersnood te maken krijgen. Het aantal mensen dat met ernstige honger wordt geconfronteerd (IPC-fase 5) zal naar verwachting verdubbelen naar 727 duizend.

In dit kamp voor binnenlandse vluchtelingen heeft CARE een watertank gebouwd, geldelijke steun uitgedeeld en een school geopend. Foto: Sarah Easter/CARE

In Somalië zullen ongeveer 8,3 miljoen mensen waarschijnlijk tegen juni 2023 te maken krijgen met een voedselcrisis (IPC-fase 3) of ergere, onmiddellijke voedselonzekerheid. Dat is een stijging vergeleken met de huidige 5,6 miljoen mensen.

Ummy Dubow, plaatsvervangend landendirecteur van CARE Somalië, vertelt:

“CARE is zeer bezorgd over de toename van het aantal mensen dat honger lijdt en we zien een piek in het aantal sterk vermagerde vrouwen en kinderen die de door ons gesteunde gezondheidscentra bezoeken.

Het is onaanvaardbaar dat meer dan de helft van de Somalische bevolking tegen juni 2023 met acute voedselonzekerheid zal worden geconfronteerd, als er niet dringend geld wordt vrijgemaakt.

“CARE is zeer bezorgd over de toename van het aantal mensen dat honger lijdt en we zien een piek in het aantal sterk vermagerde vrouwen en kinderen die de door ons gesteunde gezondheidscentra bezoeken.”

Ummy Dubow, plaatsvervangend landendirecteur van CARE Somalië

Het voedselrapport benadrukt de noodzaak om de financiering en maatregelen op te schalen naar het Somalische Humanitaire Plan dat momenteel voor 55 procent gefinancierd is.

Wanneer de behoeften groter zijn dan de beschikbare noodhulp, zal de situatie nog nijpender worden. Het is nu tijd om onze maatregelen en activiteiten op te voeren, want er gaan levens verloren, kinderen missen school en middelen van bestaan worden weggevaagd.

De situatie in Somalië is somber. Alleen met gezamenlijke inspanning kunnen we een crisis helpen af te wenden; waarvan het land met moeite zal herstellen.”

CARE in Somalië

Sinds januari heeft CARE meer dan 700 duizend mensen in Somalië geholpen met geld en noodvoorzieningen voor water. We ondersteunen daarnaast 57 kampen voor binnenlandse vluchtelingen door het hele land.