Idai: dodelijkste cycloon ooit treft zuidelijk Afrika

In zuidelijk Afrika zijn Malawi, Zimbabwe en Mozambique hard getroffen door cycloon Idai. De tot nu toe dodelijkste storm ooit bereikte Mozambique donderdagavond 14 maart als eerste, waarbij de stad Beira en de omliggende dorpen het meest te verduren hebben gekregen. Vanuit Mozambique vervolgde de storm zijn alles verwoestende reis naar Zimbabwe en Malawi. Voor zover bekend zijn er in Mozambique zeker 150 doden te betreuren en meer dan 1500 mensen zijn gewond. In Zimbabwe zijn er 98 bevestigde overledenen en 217 vermisten gerapporteerd. Deze aantallen zullen naar verwachting de komende dagen flink oplopen, gezien de overstromingen in de regio en de nog verwachte hevige regenval.

© Josh Estey/CARE

Bericht uit onze landenkantoren

“Wegen naar de gebieden die getroffen door de cycloon zijn volledig geblokkeerd door omgevallen bomen en puin. De infrastructuur is volledig verwoest “, zegt Marc Nosbach, landendirecteur van CARE in Mozambique. “Er is  aanzienlijke schade aan huizen en gebouwen, inclusief gezondheidszorginstellingen en scholen. Sinds de regenval van donderdag zijn er stroomonderbrekingen en zijn communicatie via telefoon en internet niet meer mogelijk.”

In Zimbabwe zijn er als gevolg van de hevige regenval verschillende rivieren overstroomd. Jan Schollaert, CARE’s landendirecteur in Zimbabwe zegt hierover: “Er zijn  zware overstromingen, en aardverschuivingen en geweest waardoor huizen en andere eigendommen vernietigd zijn. De behoefte bij de bevolking om hulp, zal naar verwachting groot zijn. CARE inventariseert de behoefte en coördineert vervolgens met andere hulporganisaties de hulp die wordt geboden.”

Tenminste 56 mensen in Malawi stierven als gevolg van overstromingen voorafgaand aan de cycloon. “De regen is vooralsnog gestopt, maar de grijze lucht is dreigend”, zegt Matthew Pickard, CARE’s landendirecteur in Malawi. “Overstromingen hebben vorige week aanzienlijke schade veroorzaakt. Naar verwachting zorgt de storm voor nog meer regenval, waardoor er in de overstroomde gebieden nog meer schade en slachtoffers worden verwacht. We werken samen met de lokale autoriteiten om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen, daar waar de nood het hoogst is.”

Julia, een 37-jarige moeder van drie kinderen, vluchtte naar de stad Beira:

“Ons huis is totaal verwoest door de cycloon. We hebben niets meer”‘.

Ze is met haar drie kinderen ver weg van haar dorp. Zonder eten, kleding of dekens moeten zij de nacht doorbrengen. “Ik heb eerder stormen meegemaakt, maar zoiets als dit zie ik dit jaar voor het eerst”.

De verwoesting van Idai in beeld:

Hoe CARE de getroffenen bereikt

CARE heeft samen met andere hulporganisaties direct nadat de cycloon aan land kwam experts en overheidsofficials naar Beira (Mozambique) gestuurd. De teams richtten zich voornamelijk op het vaststellen van de schade en het in veiligheid brengen van de getroffenen. Zo heeft CARE op basis van de eerste inventarisatie 13 vrachtwagens naar Beira gestuurd met de eerste levensbehoeften zoals tenten (500 stuks), plastic zeilen en touw (200 stuks) voor tijdelijk onderdak en hygiënekits (2000 stuks) met o.a. zeep, muskietennetten en emmers. Ook wordt er bij de verlening van de eerste hulp speciale aandacht besteed aan de behoeften van vrouwen en meisjes, omdat zij extra hard worden getroffen door een ramp zoals deze. Daarom wordt er bij het uitdelen van de hygiënekits ook aan maandverband gedacht en bij het inrichten van tijdelijk onderdak gelet op privacy en veiligheid.

CARE zal op korte termijn een gezamenlijk logistiek knoppunt opzetten met de VN, omdat de infrastructuur rondom CARE’s huidige locatie ernstig beschadigd is geraakt. Bruggen zijn ingestort waardoor de vrachtwagens met hulpgoederen niet op de rampplekken kunnen komen.