‘De Wereld in Ter Apel’ laat CARE’s werk in Syrië zien

Vanaf woensdag 10 januari is de documentairereeks ‘De Wereld in Ter Apel’ wekelijks te zien op NPO 2 en NPO Start. In het jaar dat het Nederlandse kabinet viel over migratie, geeft de serie een exclusieve inkijk in het hart van de asielcrisis en de levensgevaarlijke routes die vluchtelingen moeten nemen om te ontsnappen aan geweld. Ook het werk van CARE komt aan bod.

De Wereld in Ter Apel CARE Syrië
‘De Wereld in Ter Apel’ start op 10 januari via NPO 2. De documentaire over de asielcrisis laat het werk van CARE in Syrië zien.

‘De Wereld in Ter Apel’ bestaat uit vier delen en geeft een inkijk in de asielcrisis in Nederland en de achtergrond van vluchtelingen die zich in Nederland melden. Gedurende 2023, het jaar waarin het kabinet viel over het Asielbeleid, gingen de documentairemakers maandelijks op bezoek in Ter Apel om erachter te komen hoe het eraan toegaat in het aanmeldcentrum voor asielzoekers die Nederland binnenkomen.

Daarnaast gaat de serie in op de levensgevaarlijke routes die vluchtelingen moeten doorstaan om te ontsnappen aan het geweld in hun thuisland. Maar niet alle vluchtelingen geraken tot buiten de landsgrenzen van hun thuis. ‘De Wereld in Ter Apel’ laat ook de situaties zien van mensen die in eigen land op de vlucht zijn.

De meeste asielzoekers in Ter Apel komen uit Syrië

De documentairemakers reisden af naar onder andere Syrië, waar de meeste mensen die zich aanmelden voor asiel in Nederland vandaan komen. In het door oorlog verscheurde land wonen mensen in overvolle vluchtelingenkampen. Er is een enorm tekort aan schoon water, voedsel, medicijnen en andere essentiële levensmiddelen.

Jolien Veldwijk, directeur van CARE Syrië, vertelt in ‘De Wereld in Ter Apel’ over de situatie van Syrische vluchtelingen: “Je bent in een land waar de overheid niet functioneert, dus de dingen die je verwacht van een overheid zijn er gewoon niet. Er is geen stromend water, dus al het water moet van buitenaf komen. Er heerst veel cholera en diarree en er is bijna geen gezondheidszorg. Als je in Syrië diarree krijgt, kun je daar dood aan gaan.”

“Er is geen stromend water en bijna geen gezondheidszorg. Als je hier diarree krijgt, kun je daar dood aan gaan.”

Jolien Veldwijk, landendirecteur CARE Syrië

“We zien vaak dat families zich diep in de schulden werken om voor één familielid – meestal een jonge zoon – een mensensmokkelaar te kunnen betalen en hem naar Europa te kunnen sturen. Dat is echt uit pure wanhoop, want dat geld hebben ze helemaal niet en moet geleend en uiteindelijk terugbetaald worden. Daarnaast is het ook nog eens een hartstikke moeilijke en pijnlijke beslissing om je kinderen op zo’n heftige reis te sturen”, aldus Veldwijk.

Jolien Veldwijk, landendirecteur van CARE Syrië, vertelt in ‘De Wereld in Ter Apel’ over het leven van vluchtelingen in Syrië.

CARE in Syrië

In de overvolle vluchtelingenkampen in Syrië en de landen daaromheen is een gebrek aan voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De mensen die het al jaren aanhoudende geweld in Syrië overleven, dreigen in de kampen alsnog te overlijden door honger of ziektes veroorzaakt door vervuild water.

CARE werkt dag en nacht om Syrische vluchtelingen bij te staan, zowel in Syrië zelf als in omringende landen. We leveren noodhulp in de vorm van onder meer voedselpakketten, onderdak, schoon water, hygiënepakketten en keukenbenodigdheden. Daarnaast ondersteunen we Syrische families met cash geld dat ze kunnen besteden aan wat zij het hardst nodig hebben. CARE’s lokale partners bieden medische hulp in de vorm van o.a. psychosociale hulp, eerste hulp, kraamzorg en seksuele voorlichting.

De Wereld in Ter Apel‘ is vanaf woensdag 10 januari wekelijks te zien om 22.15 uur op NPO 2 en NPO Start.