CARE waarschuwt: 84 procent lichten in Gaza gedoofd, mensen ziek en hongerig achtergelaten

CARE, 29 februari 2024 – Na bijna vijf maanden van conflict lijden de mensen in Gaza enorm en worden geconfronteerd met ziekte, honger en duisternis, aldus de internationale hulporganisatie CARE. Een analyse via satellietbeelden laat zien dat steden in Gaza een grote afname van elektriciteit vertonen. Het nachtelijke licht is in de Gazastrook zelfs met 84 procent verminderd. Gaza-stad heeft te maken met de grootste afname van nachtelijke verlichting, met een daling van 91 procent. In Rafah, waar meer dan 1,2 miljoen Palestijnen naartoe zijn gevlucht, is 70 procent van de verlichting uitgeschakeld. Bovendien heeft een zorgwekkende 70 procent van de ziekenhuizen in Gaza ‘s nachts weinig tot geen verlichting, wat de gezondheidszorg ernstig belemmert.

Foto: Origin Space Co. Ltd, China

“Het conflict in Gaza heeft de inwoners letterlijk in de duisternis gestort, waarbij de uitgebreide schade aan infrastructuur en de economie zichtbaar is, en waardoor overleven een dagelijkse strijd is voor de mensen die tot nu toe de oorlog hebben overleefd,” zegt Hiba Tibi, Country Director van CARE West Bank/Gaza. Sinds 7 oktober 2023 zijn er ten minste 30 duizend mensen gedood en 70.043 gewond geraakt. Meer dan 60 procent van de huizen is vernietigd. Ongeveer 2,2 miljoen mensen – de hele bevolking van Gaza – lopen onmiddellijk risico op uithongering. Meer dan 80 procent van de bevolking is intern ontheemd en zoekt veiligheid voor constante aanvallen in scholen, ziekenhuizen en steeds vaker in geïmproviseerde schuilplaatsen in open gebieden en straten.

“Satellietbeelden bieden het meest onpartijdige beeld van de enorme verwoesting in Gaza,” zegt Dr. Xi Li van de Universiteit van Wuhan, hoofdonderzoeker van het project. “Het werk van humanitaire hulpverleners wordt steeds meer belemmerd, waardoor een beoordeling van de schade moeilijk is. Onze beelden, genomen van 500 mijl boven de aarde, laten de vernietiging en het lijden zien dat kinderen, vrouwen en mannen in Gaza moeten doorstaan. In Gaza-stad, het zwaarst getroffen gebied, zijn de lichten bijna volledig gedoofd.”

Stroomuitval en de falende infrastructuur in Gaza zijn vooral zorgwekkend voor de broodnodige gezondheidszorg. Het aantal ziekenhuizen met weinig of geen nachtelijk licht lag rond de 70 procent, waarbij stroomstoringen bijzonder ernstig waren in Gaza-stad en Noord-Gaza. “Elektriciteit betekent leven of dood in ziekenhuizen. We horen over pasgeborenen die sterven omdat er geen elektriciteit is voor couveuses; kinderen die ophouden met ademen en moeders die sterven op de operatietafel simpelweg omdat levensreddende apparatuur is uitgeschakeld,” zegt Tibi. Het gebrek aan elektriciteit in ziekenhuizen is vooral zorgwekkend gezien slechts 12 van de 36 ziekenhuizen nog gedeeltelijk operationeel zijn (33%) en bezet zijn op 349% van hun capaciteit.

Het lot van vrouwen en kinderen in Gaza is bijzonder schrijnend, met meer dan 70 procent van de intern ontheemde mensen. Rapporten geven een toename van sterfgevallen onder moeders en zuigelingen aan, terwijl gevallen van diarree bij kinderen onder de vijf met 2.000 procent zijn toegenomen. Meer dan 330 duizend mensen hebben te maken met acute luchtweginfecties. “Mensen drinken rioolwater, en sommigen hebben geen andere keuze dan dierenvoer te eten. Kinderen zijn uitgedroogd en ziek, geconfronteerd met catastrofale en levensbedreigende omstandigheden. Te midden van ziekte en honger is het leven – letterlijk en figuurlijk – volledig donker geworden voor de mensen in Gaza,” zegt Tibi. Hoewel sommige elektriciteitsbronnen werden afgesneden aan het begin van de escalatie, raakte de enige energiecentrale van Gaza in Deir al-Balah halverwege oktober zonder brandstof. Het ontbreken van back-upgeneratoren heeft bakkerijen, ziekenhuizen, waterpompen en andere essentiële diensten zoals rioolwaterzuiveringsinstallaties stilgelegd.

Het aanhoudende geweld belemmert de humanitaire toegang tot een uitgeputte bevolking die geconfronteerd wordt met uithongering. CARE roept op tot het faciliteren van de levering van essentiële levensreddende hulp aan Gaza, inclusief het herstellen van elektriciteit en het toestaan van de levering van brandstof om generatoren te laten draaien. Burgers in Gaza hebben direct een staakt-het-vuren nodig om verdere dood en vernietiging te beëindigen.

Over de analyse:

CARE heeft Dr. Xi Li van het Laboratorium voor Informatietechniek in Landmeetkunde, Cartografie en Remote Sensing aan de Universiteit van Wuhan, China, opdracht gegeven om deze analyse van satellietbeelden van Gaza uit te voeren. Hij gebruikte remote sensing-beelden om de evolutie van het conflict in Gaza te evalueren door de niveaus van licht in september 2023 te vergelijken met een reeks beelden genomen tussen oktober 2023 en januari 2024. CARE heeft Dr. Xi Li al eerder ingeschakeld, ook voor soortgelijke analyses met betrekking tot conflicten in Syrië en Jemen.

CARE in Gaza/West Bank

CARE is sinds 1948 aanwezig in Gaza/West Bank. Voorafgaand aan het huidige conflict ondersteunden we ongeveer 200 duizend Palestijnen in Gaza, en we blijven ongeveer 300 duizend mensen op de West Bank ondersteunen om te voldoen aan basisvoedselbehoeften, de landbouw en veeteelt te verbeteren, vrouwen in staat te stellen een inkomen te verdienen, vrouwenleiderschap te ondersteunen en gezondheidsprogramma’s te verbeteren gericht op gendergerelateerd geweld, seksuele en reproductieve gezondheid en de geestelijke gezondheid van kinderen.

Sinds de escalatie van het conflict kon het CARE-team in Gaza meer dan 250 duizend kwetsbare ontheemden bereiken met hygiënepakketten en noodhulpmiddelen zoals dekens, matrassen, en drinkwater. CARE bereikte ook meer dan 67 duizend mensen met medische ondersteuning, waaronder medicijnen, medische benodigdheden en primaire gezondheidsdiensten.