CARE verleent noodhulp in Indonesië na aardbeving

De provincie West-Java in Indonesië werd op 21 november getroffen door een aardbeving. Hele dorpen liggen in puin. Mensen hebben geen onderdak meer. Door naschokken en hevige regenval is het risico op meer aardverschuivingen nog altijd aanwezig. CARE is ter plaatse en verleent, in samenwerking met partners, noodhulp.

Foto: Renee Manoppo/CARE

Aardbeving in Indonesië – voelbaar tot in Jakarta

Op 21 november werd de provincie West-Java in Indonesië getroffen door een aardbeving die tot in Jakarta werd gevoeld. Gedurende 7-10 seconden was een sterke beving voelbaar, en daarna vonden er 25 naschokken plaats met een kracht van 1-4 op de schaal van Richter. 

“De gemeenschap is zo getraumatiseerd dat ze te bang zijn om hun huizen weer te betrekken.”

Renee Manoppo, manager humanitaire acties uit het hulpnetwerk van CARE

Renee Manoppo, manager humanitaire acties uit het hulpnetwerk van CARE, zegt: “Dit is een verwoestende tragedie voor Indonesië, vooral gezien het aantal jonge levens dat verloren is gegaan. Er komt nog steeds informatie binnen, maar naar schatting zijn bijna 14 duizend mensen binnen de landsgrenzen op de vlucht, en in totaal zijn meer dan 2 miljoen mensen door de aardbeving getroffen. Huizen, scholen en medische centra zijn verwoest. De meeste mensen die zich in het zwaarst getroffen gebied begaven, zijn naar veiligere locaties gebracht en worden voorzien van noodtenten. De gemeenschap is zo getraumatiseerd dat ze te bang zijn om hun huizen weer te betrekken – de komende weken, maanden en jaren zullen zij veel steun nodig hebben.”

CARE is, in samenwerking met haar partners, aanwezig in de getroffen gebieden en onderzoekt samen met de regering en andere instanties welke hulp het hardst nodig is. Het is typerend voor de aanpak van CARE om hierin de behoeften van vrouwen en meisjes voorop te stellen. We weten uit ervaring dat geweld tegen vrouwen in dit soort noodsituaties vaak toeneemt. Zij hebben dan ook onze speciale aandacht.

Behoeften van vrouwen en kinderen in noodsituaties

Hele dorpen liggen in puin en mensen hebben geen onderdak of gevoel van veiligheid meer. De combinatie van aanhoudende zware regen en de dreiging van naschokken betekent dat meer aardverschuivingen een altijd aanwezig gevaar zijn. Na een ramp als deze, waarbij mensen uit hun huizen zijn verdreven, noodgedwongen in tenten slapen en families verscheurd zijn, weten we dat vrouwen en kinderen zich vaak in de kwetsbaarste posities bevinden.

Foto: Renee Manoppo/CARE

CARE werkt samen met de plaatselijke autoriteiten en andere hulporganisaties om aan de dringende behoeften te voldoen. Samen met PMI (het Indonesische Rode Kruis) willen we ongeveer 500 gezinnen in twee van de dorpen die het zwaarst door de aardbeving zijn getroffen helpen met eerste levensbehoeften zoals matrassen en sarongs (stoffen wikkelrokken en -jurken) om enige privacy en bescherming tegen de kou te bieden. Daarnaast voorzien we in keukengerei zoals kookpotten, kookgerei, kopjes, borden en kommen.  

Velen hebben zo ongeveer alles verloren. Er is nu hulp nodig om getroffenen door de kritieke eerste fases van deze ramp heen te helpen.

CARE in Indonesië

CARE is sinds 1967 aanwezig in Indonesië, en biedt onder andere voedselhulp, schoolvoeding en hulp bij het verbeteren van de infrastructuur op het eiland Java. In 2018 is Yayasan CARE Peduli (YCP) opgezet als nationale Indonesische tak van CARE, die zich richt op lokale initiatieven en het betrekken van de lokale gemeenschap bij hun werk. 

Daarnaast helpt CARE mensen in Indonesië zich beter voor te bereiden op natuurrampen en klimaatverandering. Dit doen we door partnerorganisaties te trainen op het gebied van ramppreventie en samen te werken met lokale en nationale overheden om het risico op rampen centraal te stellen in beleidsplannen. 

CARE is voornamelijk actief in de provincie Nusa Tenggara Timur, waar we samen met onze partner CIS Timor werken aan nieuwe lokale wetgeving om toekomstige rampen te voorkomen. Daarnaast zorgen we dat maatschappelijke organisaties subsidies kunnen krijgen om de weerbaarheid van mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden te vergroten.

Lees hier alles over het werk van CARE in Indonesië.