Aardbeving Haïti hindert vaccinaties

De aardbeving in Haïti van afgelopen augustus, had onder meer als gevolg dat het vaccineren tegen het coronavirus werd stopgezet. Tijdens de ramp verschoof de behoefte in het land volledig naar noodhulp. Ondertussen hebben de zorgmedewerkers in de stad Jérémie te weinig personeel en moeten ze steeds meer patiënten behandelen binnen een zorgsysteem dat al zwaar onder druk staat.

Foto: Andre Marc Sary/CARE

Toen Haïti in augustus 2021 werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, werden de coronavaccinaties in het land tijdelijk stopgezet. Medisch personeel, medische voorraden en logistieke steun waren hard nodig voor de rampenbestrijding. De aardbeving veroorzaakte meer dan 2.200 doden en bijna 650.000 inwoners hadden dringend humanitaire hulp nodig. Voorzieningen voor gezondheidszorg raakten beschadigd of vernietigd. Hierdoor werd het nog moeilijker voor de gezondheidszorg in Haïti om aan de behoeften van het land te voldoen, terwijl de gezondheidszorg voorafgaand aan de aardbeving al te weinig middelen bezat. In september van dit jaar voerde CARE een kort onderzoek uit in Haïti om de toegang tot basiszorg in kaart te brengen. Het onderzoek toont aan dat 34 procent van de mensen in de door de aardbeving getroffen gebieden geen toegang had tot basiszorg. Een direct gevolg van de druk die de pandemie op de gezondheidszorg uitoefent.

Binnen zit een arts. Hij bewaart de gebruikte coronatesten in een kleine koelbox en de ongebruikte testkits in een kartonnen doos waar eerder mueslirepen in hebben gezeten.

Weinig middelen voorhanden tegen de dodelijke pandemie

De stad Jérémie is een van de gebieden die het zwaarst door de aardbeving werd getroffen. Het lokale ziekenhuis heeft de ramp overleefd. Het corona testcentrum bestaat uit een kamer met multiplex muren en een tinnen dak. Binnen zit een arts, hij draagt een volledig plastic pak met capuchon, veiligheidsbril en twee lagen handschoenen. Hij bewaart de gebruikte coronatesten in een kleine koelbox en de ongebruikte testkits in een kartonnen doos waar eerder mueslirepen in hebben gezeten. Op een aparte corona-afdeling (die op dit moment helemaal leeg is) staan een paar ijzeren bedframes, zuurstoftanks en twee noodtoiletten. Lois is de enige van het personeel met een laptop, dus hij voert alle testresultaten in. Dat zijn bijzonder weinig middelen om een dodelijke pandemie aan te pakken in een gemeenschap die meer dan 97.500 inwoners telt.

Slechts 120.000 mensen, minder dan 1 procent van de 11,5 miljoen inwoners van Haïti, hebben deze zomer minstens één vaccinatie gekregen.

Uitdagingen te over

De aardbeving deed duizenden mensen hun huizen ontvluchten. In de noodopvanglocaties is het moeilijk om sociale afstand te bewaren. Veel mensen sliepen buiten op straat, omdat huizen waren verwoest en de naschokken gebouwen instabiel maakten. Vaak sliepen mensen in groepen bijeen voor de veiligheid. De aardbeving heeft ook honderden watervoorzieningen verstoord, waardoor het voor honderdduizenden mensen bijna onmogelijk werd om aan veilig drinkwater te komen of om hun handen te kunnen wassen.

CARE in Haïti

“Om de bereikbaarheid van de priklocaties voor coronavaccins te verbeteren, heeft het ministerie van Volksgezondheid van Haïti een nieuwe vaccinatieplaats opgezet in het St. Antoine-ziekenhuis in Jérémie”, zegt Sheila Armand, Voedings- en gezondheidsspecialist bij CARE Haïti. “CARE heeft geholpen bij het verspreiden van vaccins, zodat ook de mensen in de moeilijk bereikbare gemeenten Beaumont, Roseaux en Corail gevaccineerd kunnen worden.”

Sheila Armand, Voedings- en gezondheidsspecialist bij CARE Haïti

CARE heeft geholpen bij het verspreiden van vaccins, zodat ook de mensen in de moeilijk bereikbare gemeenten Beaumont, Roseaux en Corail gevaccineerd kunnen worden.

Sheila Armand, voedings- en gezondheidsspecialist van CARE Haïti.

Terwijl de leveringen aan Jérémie tijdelijk zijn stilgevallen door blokkades vanuit machtige bendes, helpt CARE uit te zoeken hoe er water kan worden geleverd aan gemeenschappen die een groot risico lopen, zodat zij voorzorgsmaatregelen kunnen nemen tegen het virus. Shelia en haar team zorgen ervoor dat het personeel van CARE handen wast, maskers draagt en waakzaam blijft. CARE werkt aan plannen om mensen te helpen veilig te blijven en de steun te krijgen die ze nodig hebben, ook als hun huizen beschadigd of verwoest zijn.

Steun het werk van CARE

Met jouw gift kunnen we mensen op de moeilijkste plekken ter wereld ondersteunen bij het opbouwen van een beter bestaan.

DONEER NU