Aardbeving Haïti: CARE gestart met hulpverlening

Aardbeving Haïti: CARE is gestart met het uitdelen van tenten, water en andere noodhulp.

© © 2021 CARE

In Haïti zijn teams van CARE begonnen met het uitdelen van hulpgoederen, waaronder tenten en water. Het eiland werd op zaterdag 14 augustus jl. getroffen door een verwoestende aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter. De ramp heeft al geleid tot bijna 2.000 doden. Ruim een miljoen mensen zijn getroffen door deze ramp. Huizen en infrastructuur zijn verwoest of beschadigd. Er is een enorme en dringende behoefte aan tijdelijk onderdak, water en andere basis-hulpgoederen.

CARE weet dat vrouwen en meisjes extra kwetsbaar zijn in dit soort noodsituaties, door de grotere dreiging van geweld. Daarom houden we de specifieke behoeften van vrouwen en meisjes scherp in het oog.

Lora Wuennenberg, Interim Country Director bij CARE Haïti

Lora Wuennenberg, Interim Country Director bij CARE Haïti, vertelt:

“De aardbeving heeft duizenden mensen uit hun huizen verdreven. Ook gemeenschappen die al onder hoge niveaus van ondervoeding en honger leden zijn getroffen, hun penibele situatie zal door deze ramp nog verder verslechteren. Veel gebieden zijn bovendien zeer moeilijk bereikbaar, omdat veel van de toegangswegen beschadigd zijn door aardverschuivingen. Ook de naschokken zijn nog niet over op het eiland. CARE weet dat vrouwen en meisjes vaak extra kwetsbaar zijn in dit soort noodsituaties, door de grotere dreiging van geweld. Daarom houden we, ook tijdens de ramp in Haïti, de specifieke behoeften van vrouwen en meisjes scherp in het oog.”

© Andre Marc Sary, CARE
Port-au-Prince, Haiti, Sunday 15 August, 2021

Tropische depressie Grace

Opvolgend op de verwoestende aardbeving in Haïti, is er ook een tropische depressie op weg naar het eiland, die verdere schade kan veroorzaken en de herstelinspanningen nog moeilijker kan maken. Nu meer dan ooit is internationale hulp nodig om de bevolking van Haïti te ondersteunen.

CARE Haïti

CARE is al sinds 1953 actief in Haïti, met programma’s die onder meer gericht zijn op voedselzekerheid. De aardbeving heeft ook gebieden getroffen waar CARE-programma’s zijn uitgevoerd. Uit eerste onderzoeken blijkt dat er in die gebieden 107 doden, meer dan 600 gewonden en meer dan 1.100 huizen zijn verwoest, en dat er nog steeds zo’n 100 mensen vermist zijn.

Steun het werk van CARE

Met jouw gift kunnen we mensen op de moeilijkste plekken ter wereld ondersteunen bij het opbouwen van een beter bestaan.

DONEER NU