Andere aanpak. Eerlijke wereld.

Op 8 maart 2020 is het Internationale Vrouwendag, die dit jaar in het teken staat van vrijheid. Maar hoe vrij zijn vrouwen eigenlijk als ze niet dezelfde rechten en kansen krijgen, en hierdoor niet volledig kunnen bijdragen aan de gemeenschap? CARE bestrijdt armoede door ongelijkheid aan te pakken. Daarom maken we ons sterk voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen en voor mogelijkheden om mee te praten en mee te beslissen over zaken die hun levens beïnvloeden. In een speciale Trouwbijlage vertellen we hoe we dat doen.

© Van Velden Fotografie

Elke stem telt!

Een inclusieve samenleving, waarin iedereen kan meepraten en meedoen, zorgt voor meer economische groei en politieke stabiliteit. Het Mawe Tatu programma in de Democratische Republiek Congo richt zich op het veranderen van sociale normen, waardoor vrouwen ook buitenshuis kunnen gaan werken.

Door gesprekken en trainingen in reflectiegroepen voor mannen ontstaat er meer begrip en respect voor de rol van vrouwen in het gezin en de gemeenschap. En met succes! Innocence Kadakala is een van de mannen die heel anders is gaan kijken naar de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Zijn gezin is nu gelukkiger, en het gaat hen ook financieel beter.

Deelname van vrouwen is onmisbaar

De bewustwording groeit dat het terugdringen van armoede een gezamenlijke inspanning is, waarbij deelname van vrouwen onmisbaar is. Daarom ondersteunt CARE vrouwen bij het verbeteren van hun financiële positie, zodat zij meer kansen kunnen creëren voor zichzelf, hun gezin en hun omgeving.

Met coaching en training worden vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn om een succesvol bedrijf te runnen en de kwaliteit van producten of diensten te verbeteren. Speciale spaar- en leengroepen geven vrouwen toegang tot kapitaal.

De resultaten spreken voor zich!

De Sri Lankaanse Arudselvi heeft ondanks haar handicap samen met CARE een succesvol naaiatelier opgezet.

De Sri Lankaanse Arudselvi

De 75-jarige Kelle Rose uit Oeganda heeft geleerd hoe ze winstgevend rijst kan verbouwen in moerassig gebied. Sinds haar man lid is van het Wetland Management Team, dat samen met CARE het moerasgebied beheert, helpt ze vaak mee en heeft ze het gevoel dat ze ergens bij hoort.

© Van Velden Fotografie
Kelle Rose

In de online versie van de Trouwbijlage ‘Andere aanpak. Eerlijke wereld.’ leest u meer over de achtergrond van het werk van CARE en persoonlijke verhalen van vrouwen en mannen die samen werken aan gelijkheid.

Een eerlijke wereld creëren we samen!