Fanta uit Mali

Fanta Bocoum is een 41-jarige vrouw en heeft vier kinderen. Ze heeft veel verschillende obstakels moeten overwinnen in haar leven, waardoor ze nu een inspiratie is voor velen. As lid van een vrouwengroep in haar dorp in Mali, laat ze haar stem horen en pleit ze voor landeigendom voor vrouwen.

Fanta Bocoum pleit voor landeigendom voor vrouwen

Toen Fanta jong was, had ze een droom om later lerares te worden. Dankzij het werk van haar vader, was het voor haar mogelijk om naar school te gaan. Echter trouwde Fanta al op jonge leeftijd. Ze werd vervolgens zwanger en moest stoppen met school. Fanta bracht veel tijd thuis door, zoals vele vrouwen in haar gemeenschap. Haar man was een veehandelaar in de regio van Ouenkoro. Hoewel haar leven niet was wat ze ooit voor ogen had, bleef ze vastberaden om haar kinderen goed onderwijs te bieden. Ondanks dat haar dochter ook op jonge leeftijd trouwde, stond Fanta erop dat ze haar opleiding zou afmaken. Ook Fanta’s drie zonen gingen naar school.

Wanneer haar kinderen naar school zijn werk Fanta op het land, waar ze verschillende gewassen verbouwt. In haar dorp is land van belangrijke waarde, want toegang tot land betekent toegang tot voedsel. Echter, het land waarop vrouwen als Fanta hun gewassen verbouwen, is in de meeste gevallen niet hun eigendom. Toen Fanta’s man in 2016 overleed, werd ze gedwongen haar stuk land af te staan. Ze werd hierdoor kwetsbaar. Haar grootste zorg was om haar kinderen en haarzelf van voldoende voedsel te voorzien.

Het land is alles voor ons. Zonder land kunnen we niet leven.

Door deel te nemen in het Partners for Resilience programma van CARE werd Fanta zelfverzekerder en leerde ze om eigen beslissingen te nemen. In een van de bijeenkomsten van het programma, kwam Fanta in contact met de burgemeester van Ouenkoro. De burgemeester kwam erachter dat Fanta de basisschool had afgerond. Op dat moment waren ze dringend op zoek naar een leraar voor een school dicht bij het dorp van Fanta. Fanta kreeg haar droombaan aangeboden en verdiende hierdoor een eigen inkomen.

Mede dankzij CARE is Fanta tegenwoordig lid van een vrouwengroep in haar dorp en is ze onderdeel van de gemeentelijke coalitie van Ouenkoro. Via gesprekken met gemeentelijke ambtenaren, traditionele leiders en landeigenaren pleit deze coalitie voor veranderingen in grondbezit, waarbij ze lobbyen voor meer landeigendom voor vrouwen. Met resultaat: de ambtenaren ondertekenden uiteindelijk een overeenkomst om land over te dragen aan Fanta en andere vrouwen van het dorp Ouenkoro.

Vastbesloten

Fanta is vastbesloten haar werk over landeigendom voor vrouwen verder voort te zetten. Ze vertelt: “Deze overeenkomst is meer dan alleen stuk papier. Het geeft aan dat de ambtenaren vertrouwen in ons hebben.”

Ik spreek me uit. En het werkt.

Wanneer vrouwen over eigen land beschikken, kunnen ze hier in investeren. Met dit land kunnen ze groentes verbouwen, wat voor een eigen inkomen zorgt. Hierdoor worden vrouwen, maar ook hun gemeenschappen, veerkrachtiger.

Het verhaal van Fanta is onderdeel van de verhalenserie ‘We bend, we do not break’. Ga naar het overzicht voor meer verhalen en informatie over deze serie.