Hier vind u veelgestelde vragen en antwoorden over CARE Nederland.
Over CARE Nederland

Hier vind u veelgestelde vragen en antwoorden over CARE Nederland.
CARE is een internationale humanitaire organisatie die in ’s werelds grootste conflict- en rampgebieden werkt. Al 70 jaar zetten wij ons met hart en ziel in om levens te redden en een toekomst te bieden aan mensen in nood, oorlog en armoede. Met speciale aandacht voor de kansen en ontplooiing van vrouwen en meisjes.
Wij redden levens en geven mensen in nood, conflict en armoede de tools om hun toekomst in eigen handen te nemen. Wij geven speciale aandacht aan de kansen en ontplooiing van vrouwen en meisjes.
Er zijn vier grote thema’s waar wij ons op focussen:
Het afgelopen jaar heeft CARE meer dan 80 miljoen mensen geholpen in 94 landen. Bekijk hier onze resultaten en lees ons jaarverslag.
Uit de 75 jaar ervaring hebben wij geleerd hoe wij het beste ons doel kunnen bereiken, voor een zo groot mogelijke impact. Wij bedenken slimme oplossingen in samenwerking met onze lokale partners.
Daarnaast is het volgende cruciaal in ons werk:
Het afgelopen jaar bereikten wij in 27 landen meer dan 3 miljoen mensen in nood, oorlog en armoede. Lees hier meer over onze resultaten.
Meer weten over ons werk en hebt u een specifieke vraag? Mail ons via care@carenederland.org.
Het is onze missie om over de hele wereld levens te redden, armoede te overwinnen en sociale rechtvaardigheid te bereiken.
CARE streeft naar een wereld van hoop, tolerantie en sociale rechtvaardigheid. Waarin armoede overwonnen is en waarin mensen in waardigheid en veiligheid met elkaar leven.
Afgelopen jaar hebben maar liefst meer dan 3 miljoen mensen in 27 landen kunnen helpen door de steun van onze donateurs. Hier leest u meer over de resultaten van ons werk.
Op 27 november 1945 werd CARE opgericht door 22 Amerikaanse hulporganisaties. In 1946 deelden wij ons eerste noodhulppakketten uit aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Zo ook in ons eigen land. Bekijk hier de foto’s.
De eerste twintigduizend pakketten werden op 11 mei 1946 in Le Havre aan land gebracht. Zo’n honderd miljoen pakketten werden in de volgende twee decennia uitgedeeld aan mensen in nood in Europa, en later ook Azië¸ en andere landen in ontwikkeling. President JF Kennedy deed destijds de uitspraak: “Ieder CARE pakket is een persoonlijke bijdrage aan de wereldvrede die onze natie zoekt”.
In ons eigen land ontstond begin jaren negentig de behoefte aan een organisatie die een brug kon slaan tussen noodhulp en structurele hulp. Zo werd op 2 december 1993 door een aantal vooraanstaande Nederlandse ontwikkelingsorganisaties de Disaster Relief Agency (DRA) opgericht. Eerst als samenwerkingsverband van bestaande organisaties, later steeds meer als zelfstandige organisatie met eigen initiatieven.
In 2001 ontstond CARE Nederland in de huidige vorm, toen het voormalige DRA zich aansloot bij CARE International. De belangrijkste redenen hiervoor waren de behoefte aan internationale samenwerking en schaalvergroting.
Inmiddels is CARE uitgegroeid tot een van de grootste ontwikkelingsorganisaties ter wereld die zich richt op de wereldwijde bestrijding van armoede en de oorzaken daarvan. Voor de allerarmsten. Op de allermoeilijkste plekken. Met een specifieke focus op de ‘empowering’ van vrouwen en meisjes. Wij ondersteunen miljoenen mensen overal ter wereld in meer dan 94 landen om een menswaardiger bestaan op te bouwen.
CARE international werkt in 94 landen.
Bij CARE Nederland werken ongeveer 50 toegewijde mensen. Interesse om bij CARE te werken? Bekijk dan onze vacatures.
CARE werkt voor de meest kwetsbare groepen, de allerarmsten. Voor die mensen die te maken krijgen met natuurrampen, oorlogen, armoede en geweld. Wij geven speciale aandacht aan de gelijke rechten van vrouwen en meisjes. De meerderheid van de allerarmsten in de wereld zijn vrouwen. Juist zij vormen de sleutel om armoede tegen te gaan. Wanneer vrouwen een inkomen verdienen, investeren ze het grootste deel hiervan in hun families en gemeenschap. En daarvan profiteert iedereen. Hier leest u meer over onze projecten.
De meerderheid van de allerarmsten in de wereld zijn vrouwen en meisjes. Zij produceren 50% van het voedsel in de wereld, maar bezitten slechts een fractie van de landbouwgrond. Uit ervaring weten wij bovendien dat vrouwen en meisjes de sleutel vormen om armoede tegen te gaan. Vrouwen zien als geen ander de wij in plaats van de ik. Wanneer vrouwen een inkomen verdienen, investeren ze het grootste deel hiervan in hun kinderen en de gemeenschap om hen heen. Wist u dat voor ieder jaar dat een meisje doorbrengt op school zij zorgt voor een stijging van het gezinsinkomen met gemiddeld 20%?!
Maar dat betekent niet dat wij alleen met vrouwen werken, want ook jongens en mannen spelen een cruciale rol in de emancipatie van vrouwen. CARE werkt met hen samen om genderstereotypen te doorbreken en samen te werken aan blijvende veranderingen binnen arme gemeenschappen.
Uw donatie gaat naar mensen die dit het hardste nodig hebben; mensen die leven in nood, oorlog en armoede. Wij zorgen in ramp- en conflictgebieden voor de eerste noodzakelijke levensbehoeften zoals eten, schoon drinkwater, en onderdak. Wij blijven zolang nodig en helpen mensen er weer bovenop te komen. Wij werken met de mensen zelf in de gemeeschap en geven hen de tools om te bouwen aan een betere toekomst. Wij zorgen dat we uw donatie zo goed mogelijk besteden. Zo gaat ruim 95% van onze inkomsten naar ons werk voor een wereld met minder armoede en meer rechtvaardigheid!
Het afgelopen jaar heeft CARE meer dan 80 miljoen mensen geholpen in 94 landen. Bekijk hier onze resultaten en lees de jaarverslagen.
Het grootste gedeelte van onze inkomsten zijn financiële middelen afkomstig van de Europese Commissie en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Daarnaast zijn wij ontzettend blij met de vele donateurs in Nederland die ons werk mogelijk maken. Dank u wel, aan iedereen die CARE een warm hart toedraagt!
Subsidiegevers dragen vaak niet meer dan 75% van de projectkosten bij en dan alleen nog onder voorwaarde dat de ontvangende organisatie het resterende bedrag uit andere bron financiert. Meestal zijn dat particuliere giften. In de praktijk zijn inkomsten uit particuliere giften dus een randvoorwaarde geworden voor het verkrijgen van subsidie.
U kunt ons op verschillende manieren steunen. Bekijk hier de mogelijkheden.
De afschrijving van uw maandelijkse bijdrage vindt plaats rond de 26e van iedere maand.
Bel ons tijdens kantooruren op 070 -310 50 55 om de wijziging door te geven.
U kunt een eenmalige of doorlopende machtiging stopzetten door ons te bellen tijdens kantooruren op 070 310 50 55.
Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen de wereld een stukje mooier kan maken. Door uw betrokkenheid bij CARE kunnen wij mensen in nood, oorlog en armoede helpen met overleven en het opbouwen van een betere toekomst. Uw donatie en betrokkenheid maken het verschil in mensenlevens! Zoals broodnodig voedsel in Syrië, of vrouwen die door het opbouwen van hun eigen onderneming nu hun kinderen naar school kunnen sturen.
Dit is een wereld van verschil, niet alleen nu, maar juist ook voor een volgende generatie. Door onze krachten te bundelen kunnen we dit bereiken.
Wij houden jou graag op de hoogte van onze resultaten door u nieuwsbrief updates te sturen. U kunt zich hier aanmelden als u deze updates nog niet ontvangt. Heeft u feedback voor ons, bijvoorbeeld over onze communicatie? We horen het graag, mail naar care@carenederland.org.
CARE heeft ruim 70 jaar expertise in noodhulpverlening en armoedebestrijding. Wij zijn een grote reus die niet zo vaak naar buiten treedt. Ruim 95% van onze inkomsten gaat naar ons werk voor een wereld met minder armoede en meer rechtvaardigheid.
Uit al die jaren ervaring hebben wij geleerd hoe wij het beste ons doel kunnen bereiken, voor een zo groot mogelijk impact. Armoedebestrijding is namelijk complex. We kunnen bijvoorbeeld een school bouwen om meer kinderen naar school te sturen maar als leraren niet goed opgeleid zijn, of meisjes van hun ouders niet naar school mogen omdat er geen speciale ruimte is voor meisjes (wat in sommige culturen bijvoorbeeld in Somalië een voorwaarde is voor ouders om hun dochter naar school te sturen) of wanneer zij als kind al uitgehuwelijkt zijn, maken we geen verschil.
Daarom pakken we dit met slimme oplossingen op alle fronten aan. Zo leiden wij leraren op, wij zorgen voor lesmateriaal, wij bouwen speciale meisjesvriendelijke ruimtes waardoor ouders hun dochters wel naar school toe sturen, we geven bewustwordingstrainingen om kindhuwelijk tegen te gaan, en we bouwen de scholen zelf.
En met resultaat. Eerdere projecten hebben laten zien dat hierdoor 20% meer meisjes naar school toe gaan!!
Daarnaast is het volgende cruciaal in ons werk:
Het afgelopen jaar bereikten wij wereldwijd meer dan 80 miljoen mensen in nood, oorlog en armoede. Lees hier meer over onze resultaten.
Op deze pagina kunt u zien in welke wijken onze wervers op dit moment actief zijn. De wervers dragen donkerblauwe of donkergrijze jassen met CARE logo en kunnen zich identificeren. Het werven gaat via een formulier of digitaal (tablet). Onze wervers mogen geen geld aannemen. Vertrouwt u het toch niet of hebt u vragen of opmerkingen over de wervingsmethode? Neem contact met ons op.
We mogen jaarlijks veel mensen welkom heten als nieuwe CARE donateur. Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee en dankbaar voor. Een groot deel hiervan wordt geworven aan de deur. Op jaarbasis zijn dit zo’n 10.000-12.000 structurele donateurs. Gemiddeld steunen deze donateurs CARE 5,5 jaar lang.
Uiteraard heeft CARE een CBF-Erkenning (het vroegere CBF-keurmerk) voor goede doelen.
Wij besteden ruim 95% van de totale inkomsten aan ons werk voor een wereld met minder armoede en meer rechtvaardigheid. 2% wordt besteed aan de kosten van management en administratie. En 2.6% wordt besteed aan fondsenwervende kosten.
Helaas is het niet mogelijk om goederen te doneren. De projecten van CARE worden gefinancierd door donaties. Met deze donaties verlenen wij de hulp die het hardst nodig is en kopen wij, meestal lokaal, hulpgoederen in. Dit voorkomt hoge kosten voor opslag en transport.
CARE respecteert uw privacy en handelt volgens de per 20 mei 2018 ingevoerde AVG( de Europese Privacywetgeving). Alle door jou verstrekte persoonlijke gegevens worden zorgvuldig behandeld, blijven strikt vertrouwelijk en worden niet verstrekt aan derden.
Op deze manier zorgen we ervoor dat persoonsgegevens alleen toegankelijk zijn voor medewerkers die daar vanuit hun functie toe bevoegd zijn en dat we de persoonsgegevens alleen gebruiken voor de doeleinden waarvoor ze zijn verkregen en daarmee verenigbare doeleinden. Zie ook onze privacystatement.
Op deze pagina leest u waar u terecht kunt met een klacht en hoe de klachtenprocedure eruit ziet.
Stuur ons dan een e-mail via: care@carenederland.org of kijk op de contact-pagina.