Raquel uit Guatemala

Raquel Vásquez is de leider van organisatie Madre Tierra (Moeder Aarde) in Guatemala. Al 24 jaar is ze lid van deze groep. Samen met Madre Tierra onderneemt ze activiteiten om haar gemeenschap meer bewust te maken van hun impact op de natuur. Daarnaast neemt ze deel aan politieke discussies over de positie en rol van vrouwen.

Raquel Vásquez zorgt voor moeder Aarde

Toen Raquel zich bij Madre Tierra aansloot, had ze weinig zelfvertrouwen en vond ze het lastig om in het openbaar te spreken. In het verleden is ze slachtoffer geweest van geweld en seksueel misbruik. Ondanks dat ging Raquel niet bij de pakken neer zitten. Ze overwon haar angsten en was vastberaden om voor verandering te zorgen. Raquel vertelt: “Veel vrouwen krijgen te maken met geweld. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat dit niet te wijten is aan de vrouwen zelf. Het is een probleem in de samenleving”.

We hebben de taak om Moeder Aarde te beschermen.

Raquel kwam in contact met Madre Tierra via haar moeder, die in het verleden voor de organisatie heeft gewerkt. Raquel’s moeder moedigde haar aan om ook lid te worden. Nu is Raquel de leider van Madre Tierra. Raquel vertelt: “Ik begon klein in de organisatie. Maar ik kwam erachter dat we als jonge vrouwen veel kunnen bijdragen om voor positieve verandering te zorgen binnen onze gemeenschappen.”

Madre Tierra is opgericht in 1993 tijdens de burgeroorlog in Guatemala. De organisatie hielp Guatemalteekse vrouwen die gevlucht waren naar Mexico om terug te keren. Madre Tierra betekent veel voor Raquel: “Het is een veilige plek die me de mogelijkheid heeft gegeven om te leren en te groeien als onafhankelijke vrouw.”

Met behulp van het Partners for Resilience programma van CARE leren leden van organisaties zoals Madre Tierra over de gevolgen van klimaatverandering en hoe zij zich kunnen aanpassen hieraan. Raquel vertelt: “De aarde is aan het veranderen. De grootste impact die we hebben ondervonden als gevolg van klimaatverandering is het gebrek aan water.”

Als de natuur niet beschermd wordt. Wat hebben we dan nog?

Raquel is vastberaden om actie te ondernemen om de natuur te beschermen. Met hulp van CARE heeft Madre Tierra onderzoek gedaan naar de impact van milieuvervuiling en hoe dit het leven van vrouwen beïnvloedt. De uitkomsten van dit onderzoek hebben voor meer bewustzijn gezorgd in de gemeenschap. Mensen steken nu zelf de handen uit de mouwen en helpen mee om hun leefomgeving schoon te houden. Bovendien werkt Madre Tierra samen met CONRED, het nationale bureau voor rampenbestrijding in Guatemala. Leden van Madre Tierra zijn door CONRED getraind over hoe ze zich kunnen voorbereiden op (natuur)rampen.

Voor Raquel is het duidelijk. Als er geen vrouwen betrokken zijn, zullen er geen succesvolle oplossingen ontstaan. Raquel voegt toe: “Er is een verband tussen de aarde en vrouwen. Ze voeden beide de wereld en staan allebei aan het begin van nieuw leven.”. Het betrekken van vrouwen is belangrijk als het gaat om aanpassing aan klimaatverandering. Het leidt tot succesvollere resultaten want wanneer vrouwen betrokken zijn, is de hele gemeenschap betrokken.

Als je bedenkt dat mensen de natuur en aarde vernietigen, ligt de oplossing ook in onze handen.

Met trots vertelt Raquel: “Mijn motivatie groeit als ik zie dat mensen veranderen. Als mensen zich niet bewust worden van hun impact op deze planeet, komt verandering niet tot stand.” Raquel is realistisch maar vol vertrouwen naar de toekomst. Dat ze gesteund wordt door zoveel mensen geeft haar kracht.