Aardbeving Turkije en Syrië

Een zeer zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, heeft het zuiden van Turkije vannacht om 4:20 uur lokale tijd (02.20 uur in Nederland) getroffen. CARE is ter plaatse en onderzoekt op dit moment de situatie om zo snel mogelijk noodhulp te verlenen.

Beeld: Hisam hac Omer/Anadolu Agency via Getty Images

Update 7 februari, 9:00 uur:

Volgens meteorologische rapporten dreigt er ook een sneeuwstorm boven de regio, die de bevolking en het reactievermogen van de humanitaire organisaties nog meer op de proef zal stellen.

CARE Turkije zal ook haar bestaande programma’s in het gebied blijven uitvoeren, zodat ze kunnen reageren op de zwaarst getroffenen in Noordwest-Syrië. Daar doen teams en partners ter plaatse er alles aan om dekens, voedsel, matrassen, tenten en andere non-food artikelen te leveren aan mensen in nood onder barre weersomstandigheden.

Meer dan 60 procent van de 4,6 miljoen inwoners van Noordwest-Syrië zijn binnenlandse ontheemden en worden nu geconfronteerd met nieuwe ontheemding als gevolg van de aardbeving.

“We worden gehinderd door het extreme weer, inclusief sneeuwval boven Zuidoost-Turkije en Noordwest-Syrië, waardoor het voor ons erg moeilijk is om toegang te krijgen tot wegen, opslagplaatsen en voorraden die op dit moment hard nodig zijn.”

Sherine Ibrahim, Country Director, CARE Turkije

Origineel bericht:

Volgens meteorologische rapporten dreigt er ook een sneeuwstorm boven de regio, die de bevolking en het reactievermogen van de humanitaire organisaties nog meer op de proef zal stellen.

Meer dan 500 mensen zijn omgekomen als gevolg van de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië. Duizenden mensen zijn getroffen, waaronder Syriërs die al binnen de landsgrenzen op de vluchten waren en in het getroffen gebied verblijven. CARE beoordeelt de meest dringende behoeften om te helpen bij de noodhulp.

De aardbeving werd gevoeld in Cyprus, Israël, Jordanië, Libanon en Palestina. Er zijn meldingen van verschillende ingestorte gebouwen in het zuiden van Turkije, sommige in Gaziantep en Sanliurfa, waar CARE actief is. Inwoners, waaronder het personeel van CARE Turkije, verblijven noodgedwongen buiten op de besneeuwde straten, omdat er veel instortingsgevaar is.

Situatie beoordelen

Omdat de aardbeving pas afgelopen nacht heeft plaatsgevonden, zijn we op dit moment bezig om de situatie in kaart te brengen. Het heeft onze onmiddellijke aandacht om te onderzoeken hoe we zo snel mogelijk noodhulp kunnen bieden.

“Vanwege het instortingsgevaar verblijven inwoners buiten, op de besneeuwde straten en in de winterse kou. CARE is ter plaatse en doet er alles aan om zo snel mogelijk noodhulp te verlenen.”

Nok van de Langenberg, Hoofd humanitaire actie, CARE Nederland

Noodhulpverlening

We beoordelen onder meer de schade om te weten te komen waar en hoe we direct noodhulp kunnen verlenen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft de internationale gemeenschap inmiddels al om steun gevraagd.

Wat doet CARE?

CARE is sinds 2013 actief in Syrië en sinds 1959 in Turkije. We kennen de landen en de behoeften van de bevolking. Daarom zijn we snel ter plaatse om direct noodhulp te verlenen.