Reactie CARE op IPC-rapport over hongersnood in Gaza

Vandaag bevestigt het nieuwste IPC-rapport wat hulporganisaties al maanden vrezen: Gaza staat op de rand van volledige hongersnood. “Het is onvoorstelbaar dat deze door mensen veroorzaakte situatie ertoe leidt dat Palestijnen, van wie velen nu al uitgemergeld zijn, een langzame, pijnlijke dood door honger tegemoet gaan,” zegt Jolien Veldwijk, landendirecteur van CARE in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Volgens Veldwijk is de situatie sinds de Israëlische blokkade van hulpgoederen alleen maar verslechterd. “Moeders brengen baby’s van nog geen twee kilo naar onze kliniek. Kinderen, zieken en ouderen lijden het meest. En dat terwijl de medische hulp die hen zou kunnen redden, op slechts enkele kilometers afstand bij de grens vaststaat.”

CARE roept de internationale gemeenschap met klem op alles in het werk te stellen voor een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars. “De enige manier om nog meer hongerdoden te voorkomen, is door Israël te dwingen humanitaire hulp op grote schaal, veilig en ongehinderd toe te laten tot en binnen Gaza.

Achtergrondinformatie

Zojuist heeft het Integrated Food Security Phase Classification (IPC) een nieuw rapport gepubliceerd over de voedselonzekerheid in Gaza. Uit de analyse blijkt dat het risico op volledige hongersnood nog steeds extreem hoog is, met duizenden mensen die nu al kampen met catastrofale honger. Zie: Gaza Strip: Acute Food Insecurity Situation for 1 April – 10 May 2025 and Projection for 11 May – 30 September 2025 | IPC – Integrated Food Security Phase Classification

Noot voor de redactie

Jojanneke Spoor, hoofd humanitaire hulp van CARE Nederland is beschikbaar voor interviews. U kunt contact opnemen met met onze persvoorlichter.

Over CARE Nederland

CARE is een van de grootste humanitaire organisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen. Wij slaan de brug tussen noodhulp en duurzame ontwikkeling. Door de veerkracht van gemeenschappen tegen crises zoals conflict en klimaatverandering te versterken, werken wij aan blijvende verandering. Dat doen we samen met lokale partners en gemeenschappen – altijd met een focus op gelijkwaardigheid en de rol van vrouwen. Want als mensen gelijke kansen hebben, verminderen we armoede en onrecht structureel.