“Winter houdt Afghanistan stevig in zijn greep; gevolgen het meest merkbaar in Herat”

Fatima* heeft de aardbeving overleefd. Ze is een van de bijna 275 duizend mensen in Herat, Afghanistan die een somber en moeilijk seizoen tegemoet gaan zonder beschikking te hebben over een fatsoenlijke schuilplaats na de verwoestende aardbevingen die hier afgelopen oktober plaatsvonden.

Een zware aardbeving trof het district Zindajan in Herat, Afghanistan op 7 oktober 2023. De overlevenden worstelen nu met de komst van een strenge winter. Foto: CARE Afghanistan

De aardbevingen eisten 1.480 levens en 2.100 anderen raakten gewond, terwijl meer dan 30 duizend huizen in puin veranderden.

“Deze tentjes,” vertelt Fatima, “kunnen de ijzige kou van de winter niet buiten houden. Het is vooral moeilijk voor de kinderen, ze worden snel ziek in deze kou.”

Vrouwen onevenredig hard geraakt

Wat hier gebeurde, gaat niet alleen over aantallen. Mensen lijden in stilte – vooral vrouwen.

Een recent rapport van UN Women onthulde een aantal zorgwekkende feiten: meer dan 50 procent van degenen die zijn omgekomen, gewond of ontheemd zijn geraakt door de aardbevingen, waren vrouwen. Dit is opnieuw schrijnend bewijs hoe vrouwen onevenredig hard worden geraakt door rampen.

Fatima vertelt dat ze nog niet eerder zo’n angstaanjagende aardbeving meemaakte:

“We verloren twee dierbare familieleden. Al onze bezittingen zijn verwoest. Onze gemeenschap vertrouwde op vee, en ook die hebben we allemaal verloren.”

Fatima*, Afghanistan

De VN meldt dat 473 duizend mensen in Afghanistan dringend hulp nodig hebben tijdens het winterseizoen, en hier in Herat brengt de winter nog ernstigere problemen met zich mee voor gemeenschappen die zich in een kwetsbare positie bevinden.

De aardbevingen vernielden 30 duizend huizen verspreid over negen districten, waardoor meer dan 275 duizend mensen de winter zonder beschermende muren tegemoet gaan. Vrouwen, kinderen, ouderen en gehandicapte mensen hebben extra aandacht nodig om veilig te blijven.

Mentale strijd

De winter zet families zoals die van Fatima voor moeilijke keuzes, zoals het kiezen tussen warmte of voedsel. Het is zowel een fysieke als een mentale strijd.

“De aardbeving heeft de mentale gezondheidsproblemen verergerd waarmee Afghaanse vrouwen al te maken hadden,” zegt Dr. Khatera Azami, een veldsupervisor bij CARE in Herat. “Het aanhoudende trauma en verlies blijven velen achtervolgen.”

Een tijdelijk onderkomen in Herat, december 2023, waar families zoals die van Fatima nu verblijven. Foto: CARE Afghanistan

De gemeenschap kampt met een ernstig tekort aan essentiële voorzieningen zoals doucheruimtes, noodtoiletten en schuilplaatsen, wat het leven bijzonder moeilijk maakt. De situatie is nog uitdagender voor vrouwen en meisjes, omdat ze dagelijks te maken hebben met veiligheidsproblemen.

“De winter houdt Afghanistan stevig in zijn greep, maar nergens zijn de gevolgen zo merkbaar als in Herat”zegt Reshma Azmi, adjunct-directeur van CARE Afghanistan.

“De genadeloze winter van vorig jaar dwong veel gezinnen tot onmogelijke keuzes zoals tussen voedsel of warmte. Dit jaar ligt de inzet nog hoger. Met dalende temperaturen is de behoefte aan cruciale winterhulp van het grootste belang: warme kleding, degelijke schuilplaatsen en verwarmingsspullen zijn essentieel om te voorkomen dat ontberingen veranderen in wanhoop.”

Wat doet CARE in Afghanistan?

CARE biedt cruciale winterhulp; winterkledingsets, dekens en cash geld zodat mensen zelf in middelen als verwarming, huur en voedsel kunnen voorzien. Hierbij krijgen degenen die zich in de meest kwetsbare posities bevinden de hoogste prioriteit – zoals gezinnen geleid door vrouwen of kinderen, mensen met een handicap en allen die de zwaarste omstandigheden in Herat het hoofd bieden.

*Om de privacy van de geïnterviewde te waarborgen, is de naam gewijzigd.