Tentoonstelling: Vriendschap in een kartonnen doos

Sinds maandag 27 november 2023 heeft het Vrijheidsmuseum een nieuwe tijdelijke expositie: Twee lege kartonnen dozen. Dat lijkt wellicht niet heel spannend, ware het niet dat deze CARE-pakketten een bijzonder verhaal over vriendschap en de geschiedenis van voedselhulp vertellen. De komende zes maanden staan zowel het historische als het hedendaagse verhaal rondom deze objecten centraal in de mini-tentoonstelling ‘Object van de Vrijheid’, een wisselende expositie waar steeds nieuwe verhalen te ontdekken zijn over vrijheid van toen en nu.

Een verpleegster voedt Nederlandse weeskinderen uit voedselpakketten van CARE, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Beeld: Archief CARE.

De ene doos is erg oud en bevatte oorlogsrantsoenen. Het pakket bestond onder meer uit rijst, gedroogde rozijnen en abrikozen, maar ook suiker en chocolade! Het pakket werd kort na de Tweede Wereldoorlog vanuit de Verenigde Staten verzonden door Edi Kuhn naar de familie Dankers in Nederland. Edi Kuhn, een Duitser die naar Amerika was geëmigreerd, ontving als kleine jongen eerder in de jaren twintig zelf voedselhulp van de familie Dankers in Nederland. Op dat moment was er in Duitsland hongersnood en kwamen Duitse kinderen naar Nederland om ‘bij te voeden’. Ruim twee decennia later kon Edi de familie die hem opving een wederdienst bewijzen. Edi verstuurde het voedselpakket via hulporganisatie CARE die op 27 november 1945 was opgericht in de Verenigde Staten.

Dhr. Norbert Dankers leest een van de brieven voor die zijn familie van Edi Kuhn ontving. Het interview is te zien in het Vrijheidsmuseum. Foto: CARE

De tweede doos is moderner en bedekt met stickers van CARE en haar lokale partnerorganisatie. Deze doos werd in 2023 gebruikt om voedselhulp te verstrekken aan Oekraïense vluchtelingen in Polen. De inhoud van dit pakket is ook tentoongesteld en bevat onder meer soep, oploskoffie en… chocolade!

“Ik herinner me nog goed dat er chocolade in het voedselpakket zat. Het was zo hard dat we er met een ijzerzaag kleine, eetbare stukjes van moesten zagen.”

Norbert Dankers

CARE vandaag de dag

Inmiddels is CARE wereldwijd actief om armoede te bestrijden door ongelijkheid tegen te gaan. We zetten ons al bijna 80 jaar in voor hen die dat het hardst nodig hebben. Of het nu gaat om noodhulp bij natuurgeweld en conflict of om het samenwerken met gemeenschappen in kwetsbare posities om hun weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering te vergroten. Nog steeds bevat een kartonnen CARE-pakket vaak voedsel, maar soms ook een tent, slaapzak, of toiletartikelen.

Bezoek de tentoonstelling

Sinds 27 november – de 78ste verjaardag van CARE International – ontdek je het hele verhaal achter deze twee bijzondere dozen in het Vrijheidsmuseum, te Groesbeek. Je vindt er teksten, historische foto’s, brieven en interviews die verhalen vertellen over immigratie, verzet, gevangenschap, vriendschap, en de geschiedenis van ruim 100 jaar voedselhulp. De mini-expositie zal tot en met 2 juni 2024 te zien zijn in het Vrijheidsmuseum.

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 27 november 2023 tot en met 2 juni 2024
Contact en informatie: 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl