Syrië: het land dat in hoog tempo leegloopt

Van de grofweg 18 miljoen inwoners dat Syrië ooit telde, zijn er inmiddels 13 miljoen op de vlucht geslagen. Zij hebben huis en haard verlaten op zoek naar een veilige plek, ver weg van het geweld. Naar schatting 5,6 miljoen mensen zijn naar omringende landen als Jordanië, Libanon, Egypte, Turkije en Griekenland gevlucht. De overgrootte meerderheid, 80% van alle vluchtelingen, leeft buiten de officiële vluchtelingenkampen van de regio. Ze wonen in de arme wijken tussen de lokale bevolking. Hiermee ligt er een nog zwaardere druk op de toch al verzwakte infrastructuur en voorzieningen zoals ziekenhuizen.

© Violet Organization

Ongeschikt onderdak

“De meeste vluchtelingen zoeken hun onderdak in oude schoolgebouwen, welke compleet ongeschikt zijn voor gezinnen om in te verblijven. De deuren en ramen zijn kapot en er is niets om hen te beschermen tegen de wind en regen.  De armsten komen met alleen de kleding die ze aan hebben terecht in de collectieve shelters. Al ze geluk hebben, bezitten ze nog een klein beetje geld mee waar ze een paar dagen eten van kunnen kopen.” zegt Aleksandar Milutinovic, directeur van CARE Syrië.

Herhaaldelijk op de vlucht

De medewerkers in het veld zien de situatie van dag tot dag verslechteren. De meeste Syriërs hebben meerdere keren alles moeten achterlaten voor veiligere verblijfplaats. De kans is groot dat ze nooit meer naar huis kunnen.

Een schrijnend voorbeeld van herhaaldelijk moeten vluchten, is dat van het gezin van Najlaa.

Lees haar verhaal