Overstromingen in Pakistan raken vrouwen en meisjes het hardst

Ernstige overstromingen in Pakistan hebben meer dan 33 miljoen mensen getroffen, en vrouwen en kinderen zullen de komende weken en maanden het meeste risico lopen op de gevolgen ervan.

Een jongen staat in een door overstromingen verwoeste straat.
© 2022 Maryam Imtiaz/CARE

De overstromingen hebben een humanitaire crisis veroorzaakt waarbij meer dan duizend mensen zijn overleden. Daarnaast zijn huizen, wegen, scholen, ziekenhuizen en andere belangrijke onderdelen van de infrastructuur compleet verwoest.

De landendirecteur van CARE Pakistan, Adil Sheraz, zei: “Wanneer rampen zoals deze voorkomen, weten we uit ervaring dat het vrouwen, meisjes en andere gemarginaliseerde groepen zijn die met de grootste uitdagingen worden geconfronteerd, waaronder toegang tot humanitaire hulp.”

© 2022 Maryam Imtiaz/CARE

“Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld geen veilige plek om te bevallen, doordat de overstromingen huizen en ziekenhuizen weg hebben gevaagd. Hun levens en die van hun baby’s lopen risico wanneer zij geen gebruik kunnen maken van de zorg die ze nodig hebben.”

Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) schat dat er zich bijna 650 duizend zwangere vrouwen in de overstroomde gebieden van Pakistan bevinden, waarvan er 73 duizend in de komende maand zullen bevallen.

“Doordat complete dorpen zijn weggevaagd, families gescheiden zijn en mensen buiten slapen, zijn de gewoonlijke sociale structuren die mensen veilig houden weggevallen. Dit kan enorm gevaarlijk zijn voor vrouwen en meisjes.”

Adil Sheraz, landendirecteur CARE Pakistan

Sheraz zei: “We weten ook uit ervaring dat geweld tegen vrouwen toeneemt in de nasleep van een ramp.”

Mazheb*, een vrouw uit één van de hardst getroffen gebieden in de provincie Balochistan, zei: “Door de overstroming hebben we geen huis meer. Twee vrouwen en kinderen uit mijn familie zijn voor onze ogen omgekomen. We zitten in een rouwproces.”

© 2022 Maryam Imtiaz/CARE

CARE begon in 2005 in Pakistan te werken na een afwezigheid van 25 jaar. Daarvoor was CARE al sinds 1949 in het land aanwezig. We bieden levensreddende noodhulp in Balochistan. Dit wordt onder andere gedaan door het aanbieden van tenten, noodhulppakketten en alledaagse gebruiksvoorwerpen als klamboes, menstruatieproducten en pannen.

CARE is verder van plan om veilige plekken voor vrouwen en kinderen op te zetten in de kampen die ingericht zijn voor mensen die uit hun huizen zijn verdreven.

“Dit is een humanitaire crisis die niet van de ene op de andere dag verdwijnt. Velen zijn alles verloren; hun geliefden, huizen, vee, gewassen en inkomensbronnen.”

Adil Sheraz, landendirecteur CARE Pakistan

“Deze overstromingen vallen onder de heftigste die Pakistan ooit heeft meegemaakt. Dit is hoe klimaatverandering eruitziet. Wij vragen de internationale gemeenschap dringend om hulp. De inwoners van Pakistan hebben nog een lange en moeilijke weg te gaan, en zij hebben onze collectieve steun nu nodig”, aldus Sheraz.

* naam om privacyredenen veranderd

CARE’s werk in Pakistan

CARE Pakistan draagt bij aan het verzachten van de impact van rampen door middel van humanitaire actieprogramma’s. CARE werkt in de meest afgelegen en logistiek moeilijk bereikbare gebieden van Pakistan om de onderliggende oorzaken van armoede aan te pakken, met een speciale focus op vrouwen, kinderen en gemarginaliseerde groepen.