Nederlandse hulporganisaties breiden hulp uit in strijd tegen COVID-19

Het COVID-19 virus raast over de wereld. Voor vluchtelingen en ontheemden in landen zoals Burkina Faso, Soedan of Syrië is de 1,5-metersamenleving een illusie. Goede voorlichting en toegang tot schoon water en zeep vormen echter een goed begin. Daarom gaan Nederlandse hulporganisaties, die samenwerken in de Dutch Relief Alliance, daarin extra investeren. 

De landen waar de hulp wordt gegeven, zijn Burkina Faso, Centraal Afrikaanse Republiek, Congo, Ethiopië, Jemen, Nigeria, Soedan, Somalië, Zuid-Soedan, Syrië, Zambia en Zimbabwe. Veel mensen in deze landen leven in armoedige omstandigheden waar toegang tot water niet vanzelfsprekend is. Ook is er een zwak gezondheidszorgsysteem in deze landen. 

Hulp 

De hulp is onderdeel van een breder noodpakket van Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gericht op het tegengaan van verdere verspreiding van COVID-19. Met 10 miljoen Euro uit het COVID-19 noodpakket kan de Dutch Relief Alliance extra waterpunten installeren, hygiënekits met zeep verspreiden en werken aan voorlichting over het virus: via radio, telefoon en internet. Ook  zorgen we door middel van geld en vouchers dat mensen voedsel hebben en geven we psychosociale steun.  

Lokale partnerorganisaties 

De Dutch Relief Alliance integreert de COVID-19 acties in lopende programma’s en werkt daarbij nauw samen met lokale partnerorganisaties. Gebruik van bestaande logistiek en samenwerkingsverbanden maakt de hulp effectiever, zeker nu er reisbeperkingen zijn voor hulpverleners. De hulp kan zo snel worden opgeschaald. 

Over Dutch Relief Alliance 

15 Nederlandse hulporganisaties zijn verenigd in de Dutch Relief Alliance, een samenwerkingsverband ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Dutch Relief Alliance helpt met steun van de Nederlandse overheid op dit moment miljoenen mensen wereldwijd die zijn getroffen door oorlog, conflict of natuurrampen. De organisaties zijn: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO Cooperation, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA.