Nederland geeft nieuwe noodhulp aan Syrië

Drie miljoen burgers leven door oplaaiend geweld in Idlib en Aleppo onder constante dreiging van geweld.

© Syria Relief Charity

Dutch Relief Aliance (DRA) biedt noodhulp

CARE Nederland, Stichting Vluchteling en World Vision gaan binnen het samenwerkingsverband van de Dutch Relief Aliance (DRA) noodhulp bieden in de regio’s Idlib en Aleppo in het noordwesten van Syrië. Drie miljoen burgers, waaronder één miljoen kinderen, worden geconfronteerd met steeds verder oplaaiend geweld en gewapende conflicten en hebben dringend behoefte aan bescherming. Er is een nijpend tekort aan eerste levensbehoeften zoals voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt via de DRA per direct een extra budget van drie miljoen euro beschikbaar voor noodhulp in Syrië.

De enorme toestroom van ontheemden uit andere delen van Syrië die sinds het begin van de oorlog in 2015 gaande is, heeft de omvang van de bevolking in Idlib verdubbeld. De inwoners kunnen inmiddels nergens meer naar toe vluchten. Door de recent geïntensiveerde gevechten zijn huizen, ziekenhuizen, scholen en markten verwoest.

Meisjes en vrouwen extra kwetsbaar

CARE Nederland, Stichting Vluchteling en World Vision gaan onder meer werken aan hygiëne, sanitatie en gezondheidszorg en bieden bescherming. Met name meisjes en vrouwen zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting en seksueel geweld. De organisaties brengen elk hun eigen specifieke expertise in en vullen elkaar aan waar nodig. Er wordt nauw samengewerkt met lokale organisaties. CARE Nederland coördineert de werkzaamheden. Naar verwachting zullen er ruim 100.000 mensen geholpen worden binnen een periode van maximaal 6 maanden.