Nederland breidt noodhulp aan Syrië uit

De situatie verslechtert in het noordwesten van Syrië. Als gevolg van aanhoudend geweld slaan mensen opnieuw op de vlucht. De Dutch Relief Alliance breidt de noodhulp in de regio’s Idlib en Aleppo daarom verder uit. 

Aanhoudend geweld

Binnen het samenwerkingsverband van de Dutch Relief Alliance (DRA), breiden CARE Nederland, Stichting Vluchteling, World Vision en collega organisaties hun noodhulp uit in de regio’s Idlib en Aleppo. Het conflict in het noordwesten van Syrië gaat door en de situatie verslechtert. Als gevolg van aanhoudend geweld dat sinds december 2019 escaleert, zijn veel Syriërs opnieuw op de vlucht geslagen. Zij hebben dringend behoefte aan bescherming, onderdak, voedsel en gezondheidszorg.

Uitbreiding noodhulp

De hulporganisaties bieden onderdak en sanitaire voorzieningen. Ook ondersteunen zij vluchtelingen bij het krijgen van medische en psychosociale hulp. Verder ontvangen ze cash geld dat zij, afhankelijk van hun individuele situatie, naar eigen behoefte kunnen besteden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt via de DRA een extra budget van twee miljoen euro beschikbaar voor de uitbreiding van noodhulp in Syrië.

Extra hygiënemaatregelen vanwege coronavirus

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 1 december 2019 circa een miljoen mensen uit voornamelijk Zuid-Idlib en West-Aleppo op de vlucht. De vluchtelingenkampen zijn inmiddels overvol. In verband met de corona pandemie zal extra worden geïnvesteerd in onder meer hygiënemaatregelen en toegang tot schoon water, om de verspreiding van het virus onder vluchtelingen in de kwetsbaarste posities, zoveel mogelijk te voorkomen.

De hulporganisaties werken nauw samen met lokale organisaties. CARE Nederland coördineert de werkzaamheden. De verwachting is dat er binnen  6 maanden ruim 45.000 mensen geholpen worden.